Διαπραγματεύσεις για την ειρήνη: Ουκρανία και η προοπτική εκχώρησης εδαφών, αναφέρει ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας

Διαπραγματεύσεις για την ειρήνη: Ουκρανία και η προοπτική εκχώρησης εδαφών, αναφέρει ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας

Η Ουκρανία ενδέχεται να χρειαστεί να εκχωρήσει εδάφη για να επιτύχει ειρηνική λύση στην κρίση. Η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να εκχωρήσει ένα μέρος των εδαφών της προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Κάλινιακ. Σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TA3, υπογράμμισε τη σημασία της πραγματικότητας στο πεδίο της μάχης και πώς αυτή επηρεάζει τις στρατηγικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν άμεσα. Η Σλοβακία έχει προτείνει να φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ζητά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Κάλινιακ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελβετία, καθώς τα σύνορά της με τη Ρωσία είναι μακρά. Υπογράμμισε την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα, ωστόσο προέτρεψε να εξετάσουμε την ευρύτερη εικόνα και τις διεθνείς συνθήκες.

Η ένταση μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί πρόσφατα, με το Κίεβο να ανακοινώνει την απόφαση να σταματήσει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στην Μπρατισλάβα. Ουκρανία και Σλοβακία αλληλοκατηγορούνται για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγές.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο έχει προειδοποιήσει ότι η Μπρατισλάβα μπορεί να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς το Κίεβο. Η δήλωση αυτή, που φαίνεται να έχει υπονοούμενα για την υποστήριξη της Ρωσίας, έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι την έχει ερμηνεύσει ως επιρροή από το Κρεμλίνο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play