Διαπραγματευτές της Χαμάς φτάνουν στο Κάιρο καθώς οι συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται

Διαπραγματευτές της Χαμάς φτάνουν στο Κάιρο καθώς οι συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα την άφιξη των διαπραγματευτών της στο Κάιρο, προκειμένου να ενημερωθούν για τον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για τις επιδεινούμενες συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, σήμερα αναφέρθηκαν 50 θάνατοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα. Οι σοροί θυμάτων των συγκρούσεων και των επιθέσεων των τελευταίων 48 ωρών παραμένουν στους δρόμους ή είναι παγιδευμένες κάτω από τα συντρίμμια.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε έναν νέο απολογισμό που φτάνει τους 40.344 νεκρούς από την αρχή του πολέμου, με τουλάχιστον 69 θανάτους την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους θανάτους είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτελέσματα. Ισραηλινοί διαπραγματευτές βρίσκονταν στο Κάιρο την Πέμπτη, όπου συναντήθηκαν με μεσολαβητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι παρουσίασαν μια «συμβιβαστική πρόταση» για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες. Κύρια σημεία τριβής περιλαμβάνουν την ισραηλινή παρουσία σε στρατηγικής σημασίας περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι υπαναχωρεί σε ζητήματα στα οποία υπήρχε προηγούμενη συμφωνία, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Παράλληλα, το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν μεσολαβούν καλή τη πίστει.

Η συνέχιση της σύγκρουσης αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άστεγοι ή ζουν σε καταφύγια ανάμεσα στα ερείπια. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για τη ζωή των Ισραηλινών ομήρων αυξάνονται, ενώ ο υποσιτισμός και οι ασθένειες εξαπλώνονται.

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε χθες ότι ο όγκος τροφίμων που εισήλθε στη Γάζα τον Ιούλιο ήταν ο μικρότερος από τον Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στον θύλακα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον Ιούλιο, ο αριθμός των παιδιών με οξύ υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα ήταν τριπλάσιος σε σχέση με τον Μάιο, ενώ στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου η πρόσβαση στη βοήθεια είναι μεγαλύτερη, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα βρέφος 10 μηνών έμεινε παράλυτο λόγω πολιομυελίτιδας, το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια. Η ανησυχία αυξάνεται για το ενδεχόμενο επιδημίας λόγω της έλλειψης υγειονομικών συνθηκών.

©

Loading

Play