Διαβούλευση για τις προοπτικές και προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η Ελλάδα

Διαβούλευση για τις προοπτικές και προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), διοργάνωσε στην Αθήνα ημερίδα σχετικά με το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω της πρωτοβουλίας NextGenerationEU. Ο τίτλος της ημερίδας ήταν «Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ: Τι ακολουθεί για την Ελλάδα;».

Η ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό της Νιόβης Ρίγκου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία παρουσίασε τον νέο οδικό χάρτη για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, την «πυξίδα ανταγωνιστικότητας», τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο της οικονομικής της ατζέντας, για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά».

Επιπλέον, η κ. Ρίγκου σημείωσε ότι «περισσότερα από 18 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωσή του».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι «η ανταγωνιστικότητα αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας», προσθέτοντας ότι «ως χώρα, έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση επενδύσεων και τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει καινοτομία και βιωσιμότητα.

Η ημερίδα παρουσίασε και τις απόψεις άλλων αξιόλογων ομιλητών, όπως του Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕCFIN, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία» και σημείωσε την ανάγκη για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου, τονίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και την ανάγκη για διαρκή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων, υπογραμμίζοντας τη θετική επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% μέχρι το 2024.

Loading

Play