Διεθνείς οργανώσεις ζητούν από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου

Διεθνείς οργανώσεις ζητούν από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου

Εξήντα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές ενώσεις που προασπίζουν την ελευθερία του Τύπου καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τη συμφωνία για το εμπόριο με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος πλησιάζει το ένδεκατο μήνα και έχει φέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου, καθώς και έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό θανάτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις νότιες περιοχές της ισραηλινής επικράτειας στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εφάρμοσε σειρά μέτρων «για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», τα οποία στην πράξη οδήγησαν σε καθεστώς λογοκρισίας, όπως υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων είναι η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Οι οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, και τον επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να προχωρήσουν στην αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης, που σχετίζεται κυρίως με τις εμπορικές συναλλαγές, και στην επιβολή «στοχευμένων κυρώσεων κατά όσων ευθύνονται» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την 7η Οκτωβρίου, στον πόλεμο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από εκατό παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, καθώς και δύο ισραηλινοί και τρεις λιβάνιοι συνάδελφοί τους, γεγονός που καθιστά αυτή την περίοδο «την πιο φονική» για τους εργαζόμενους στον Τύπο εδώ και δεκαετίες. Ορισμένα από τα θύματα έγιναν στόχοι «στοχευμένων» επιθέσεων, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις.

Επιπλέον, οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι το Ισραήλ έχει ουσιαστικά απαγορεύσει την πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις «αυθαίρετες συλλήψεις» εργαζομένων στην ενημέρωση, με τουλάχιστον 49 τέτοιες περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί.

«Ο αθροιστικός αντίκτυπος αυτών των παραβιάσεων είναι ότι δημιουργούνται συνθήκες για κενό ενημέρωσης, τη θέση του οποίου καταλαμβάνουν η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση», σημειώνουν οι οργανώσεις που συνυπογράφουν το κείμενο.

Ζητούν επίσης την υπεράσπιση της «ελευθερίας» των ΜΜΕ, την «προστασία της ζωής των δημοσιογράφων» και τον «τερματισμό της ατιμωρησίας», εν όψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.199 ανθρώπων στο Ισραήλ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Επιπλέον, 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, εκ των οποίων 105 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, ενώ 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ευρείες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.405 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 93.468 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

©

Loading