Διεθνής Αμνηστία: 27.000 παιδιά ζουν μέσα σε κλίμα βίας σε καταυλισμό στη Συρία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διεθνής Αμνηστία: 27.000 παιδιά ζουν μέσα σε κλίμα βίας σε καταυλισμό στη Συρία

Τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 27.000 παιδιών που κρατούνται στον καταυλισμό του Αλ-Χολ στην βορειοανατολική Συρία και είναι εκτεθειμένα σε άθλιες, εν δυνάμει θανατηφόρες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ζητεί η Διεθνής Αμνηστία.

Τα παιδιά, που κατάγονται από την Συρία, το Ιράκ και περισσότερες από 60 ακόμη χώρες, στερούνται αυθαιρέτως την ελευθερία και διαθέτουν περιορισμένα μέσα επιβίωσης, ενώ υπόκεινται σε απαγόρευση μετακίνησης και εντός του ίδιου του καταυλισμού, μέσα σε κλίμα βίας που είναι παντού παρούσα, καταγγέλλεται σε ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Έχουν αφεθεί στην αθλιότητα, τους τραυματισμούς και τον θάνατο», συνοψίζει η Νταϊάνα Σέμααν, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Συρία.


«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σεβασθούν το δικαίωμα των παιδιών αυτών στην ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη και να οργανώσουν γρήγορα και κατά προτεραιότητα τον επαναπατρισμό τους», λέει.

Από την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τον Μάρτιο 2019, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται στον καταυλισμό του Αλ-Χολ, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά «που συνδέονται σε διάφορους βαθμούς με το Ισλαμικό Κράτος», ενώ χιλιάδες άλλοι είναι παγιδευμένοι στον καταυλισμό καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν τις συγκρούσεις, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Ο καταυλισμός του Αλ-Χολ τελεί υπό τον έλεγχο της κουρδικής αστυνομίας.

Η ζώνη έχει ονομασθεί «Παράρτημα» και προοριζόταν να στεγάζει γυναίκες και παιδιά που δεν κατάγονται από την Συρία ή το Ιράκ. Τα αγόρια άνω των 12 ετών απομακρύνονται κατά αυθαίρετο τρόπο από τις μητέρες τους ή από τους κηδεμόνες τους «αποκλειστικά με βάση υποψίες για ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίησή τους», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία βασιζόμενη σε μαρτυρίες.

«Αγνοούμε τι συμβαίνει ακριβώς στα μέρη που οι Κούρδοι αποκαλούν “κέντρα επαναπροσαρμογής” πέραν του ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα κάλυψης βασικών αναγκών (τροφή, νερό, ιατρική φροντίδα)», εξηγεί η Λιν Μααλούφ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Ορισμένοι Σύροι, γυναίκες και παιδιά, λαμβάνουν την άδεια να εγκαταλείψουν μόνιμα τον καταυλισμό. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιούν την άδεια αυτή φοβούμενοι την επιστροφή σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης χωρίς τους άνδρες συγγενείς τους που κρατούνται ή είναι αγνοούμενοι ή εξαιτίας του αυξημένου κόστους της μεταφοράς τους.

Όσο για τα παιδιά από το Ιράκ ή τους πολίτες τρίτων χωρών, «ο επαναπατρισμός είναι η μόνη περίπτωση να φύγουν από τον καταυλισμό», επιμένει η Διεθνής Αμνηστία.

Το 2021, το Ιράκ ξεκίνησε μία αργόσυρτη διαδικασία επαναπατρισμού των υπηκόων του. Σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες, η διαδικασία επαναπατρισμού εφαρμόζεται κατά περίπτωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ©

Δείτε επίσης: Ερντογάν: Δίχως τέλος οι διώξεις αντιφρονούντων – Στη φυλακή ο δημοσιογράφος Μετίν Γκιουρτσάν

Loading

Play