Διεθνής Αμνηστία: Απαγόρευση των όπλων ηλεκτροσόκ μέσω παγκόσμιας συνθήκης

Διεθνής Αμνηστία: Απαγόρευση των όπλων ηλεκτροσόκ μέσω παγκόσμιας συνθήκης

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί σήμερα να καταρτιστεί και να υιοθετηθεί παγκόσμια συνθήκη που θα πλαισιώνει τον έλεγχο όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, κρίνοντας ότι η έλλειψη ρύθμισης επιτρέπει την κατάχρησή τους από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε διεθνή κλίμακα.

Κράτη και εταιρείες κατασκευάζουν, προωθούν και πωλούν εξοπλισμό που προκαλεί ηλεκτροσόκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για να διαπράττονται βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, καταγγέλλει η ΜΚΟ σε έκθεση της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Τα όπλα αυτά πρέπει να απαγορευτούν αμέσως και ειδικά τα πιστόλια που προκαλούν ηλεκτροσόκ, όπως τα τέιζερ, πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών, βασισμένους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιχειρηματολογεί ο Πάτρικ Γουίλκεν, ερευνητής του τμήματος της Αμνηστίας που είναι εξειδικευμένο στα όπλα, στην ασφάλεια και στην επιβολή της τάξης.

Η οργάνωση αναφέρεται εκτενώς στη χρήση τέτοιων όπλων, όπως ρόπαλα και πιστόλια που προκαλούν παράλυση, από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Χρησιμοποιούνται εναντίον διαδηλωτών, διαφωνούντων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει.

Τα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ με άμεση επαφή μπορούν να προκαλούν ακραίο πόνο και, μακροπρόθεσμα, αναπηρία και ψυχολογικά προβλήματα, υπογραμμίζει ο Πάτρικ Γουίλκεν. Παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, συμπληρώνει.

Η οργάνωση αναφέρεται επίσης στην αυξανόμενη χρήση< όπλων του είδους που χρησιμοποιούνται από απόσταση και, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για θεμιτούς σκοπούς, συχνά καταλήγουν να έχουν κακή, καταχρηστική χρήση.

Η Αμνηστία καταγγέλλει την αδικαιολόγητη και μεροληπτική χρήση (τους) εναντίον ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού και κρίνει πως πρέπει να απαγορευτεί η χρήση συστημάτων που προκαλούν ηλεκτροσόκ εξ επαφής.

Αναφέρεται σε διάφορα παραδείγματα, σε διάφορες χώρες.

Στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τον θάνατο υπό κράτηση της νεαρής Μαχσά Αμινί, νεαρά αγόρια και κρατούμενοι υπέστησαν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα από στρατιωτικούς.

Στη Λιθουανία, κρατούμενος από την υποσαχάρια Αφρική κατήγγειλε πως υπέστη ηλεκτροσόκ με «πιστόλια Τέιζερ» από συνοριοφρουρούς.

Στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2024, αστυνομικοί απαθανατίστηκαν σε βίντεο να χρησιμοποιούν πιστόλι τέιζερ εξ επαφής σε διαδηλωτή.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, κάπου 200 εταιρείες κατασκευάζουν ή προωθούν εξοπλισμούς που προκαλούν ηλεκτροσόκ εξ επαφής, οι περισσότερες εκ των οποίων εδρεύουν στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ινδία, στην Ταϊβάν και στη Γαλλία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Loading

Play