Διεθνής Αμνηστία: Κάλεσμα στην ΕΕ για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν την προμήθεια στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ, μέσω επιστολής που απευθύνεται στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, η οποία έγινε γνωστή σήμερα μέσω του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά επίσης από την ΕΕ να αποφεύγει επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίοι πρόσφατα θεωρήθηκαν παράνομοι από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης.

Η έκκληση της Αμνηστίας για αυστηρότερη πολιτική εκ μέρους της ΕΕ έρχεται ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας, που πλησιάζει τους 11 μήνες, με αφορμή την απροσδόκητη επίθεση της Χαμάς σε νότιες περιοχές του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Τον Ιούλιο, το ΔΔ υπογράμμισε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ για σχεδόν εξήντα χρόνια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει τον τερματισμό της το συντομότερο δυνατόν. Παρά την νομική μη δεσμευτικότητα της γνωμοδότησης, τονίζεται ότι η πολιτική του Ισραήλ για τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ισοδυναμεί με παράνομη προσάρτηση.

Το Διεθνές Δικαστήριο υπενθύμισε ότι τα κράτη μέλη του – συμπεριλαμβανομένων των 27 – έχουν υποχρέωση να μην υποστηρίζουν την κατοχή και να μην αποδέχονται το status quo που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, οι χώρες μέλη της ΕΕ, με την προμήθεια όπλων, τεχνολογίας και εξοπλισμού στο Ισραήλ, παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στον Ύπατο Εκπρόσωπό της, κ. Μπορέλ.

Η ΜΚΟ προτρέπει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ίδιο αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν από την Ιρλανδία και την Ισπανία, με την υποστήριξη της Σλοβενίας.

©

Loading