Διεθνής Αμνηστία: «Παράνομες τακτικές» απέναντι σε μετανάστες από τη Μάλτα

Διεθνής Αμνηστία: «Παράνομες τακτικές» απέναντι σε μετανάστες από τη Μάλτα

Η Μάλτα χρησιμοποιεί «ολοένα και πιο κατάπτυστες και παράνομες τακτικές» για να απομακρύνει μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική που επιχειρούν να φτάσουν δια θαλάσσης στο νησιωτικό κράτος της Μεσογείου, ανακοίνωσε χθες σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την διεθνή μη κυβερνητική ανεξάρτητη οργάνωση, η Βαλέτα οργάνωσε «παράνομες επαναπροωθήσεις προς τη Λιβύη», στρέφοντας λέμβους που μετέφεραν μετανάστες προς την Ιταλία και έθεσε παράνομα υπό κράτηση «εκατοντάδες άτομα σε ανεπαρκώς εφοδιασμένα» πλοία καραντίνας υπεράκτια, σύμφωνα με την Αμνηστία.

Η οργάνωση επέκρινε επίσης τις μαλτέζικες αρχές για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με τη Λιβύη για να εμποδίζονται οι μετανάστες να εγκαταλείπουν την εμπόλεμη χώρα.

«Η Μάλτα ξεπέφτει σε ολοένα και πιο κατάπτυστες και παράνομες τακτικές για να απεκδυθεί των ευθυνών της προς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ελίζα ντε Πιέρι.

«Επονείδιστα, η ΕΕ και η Ιταλία έχουν εξομαλύνει τη συνεργασία με τη Λιβύη για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά στέλνοντας ανθρώπους πίσω στον κίνδυνο στη Λιβύη είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από φυσιολογικό», πρόσθεσε.

Η Αμνηστία υπενθύμισε ότι 27 άτομα που διασώθηκαν από το δανέζικο δεξαμενόπλοιο Maersk Etienne στις 4 Αυγούστου εξακολουθούν να βρίσκονται εν πλω, καθώς δεν τους επιτράπηκε η αποβίβαση.

Τη Δευτέρα, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση την εξεύρεση μιας λύσης για τους 27 μετανάστες.

«Το διεθνές δίκαιο και οι ναυτιλιακές συμβάσεις επιβάλλουν σαφείς υποχρεώσεις σε πλοία και παράκτια κράτη για να διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο διασώζονται και αποβιβάζονται αμέσως σε μέρος ασφαλείας», ανέφεραν.

«Το Maersk Etienne εκπλήρωσε τις ευθύνες του, αλλά τώρα έχει βρεθεί στη μέση ενός διπλωματικού παιχνιδιού μετάθεσης ευθυνών», ανέφεραν οι τρεις οργανώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ICS Γκάι Πλάτεν προειδοποίησε ότι «οι συνθήκες πάνω στο πλοίο επιδεινώνονται ταχέως». Ένα παιδί και μια έγκυος γυναίκα συγκαταλέγονται μεταξύ των επιβαινόντων μεταναστών στο τάνκερ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, η Μάλτα, το μικρότερο κράτος μέλος της ΕΕ, δέχθηκε 2.162 μετανάστες που έφτασαν δια θαλάσσης στη χώρα κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 20 Αυγούστου, σε σύγκριση με 3.405 ολόκληρο το 2019.

Η Μάλτα και η Ιταλία υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται δυσανάλογα από τη θαλάσσια μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, τονίζοντας πως υπάρχει ανεπαρκής επιμερισμός των βαρών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στάση της Βαλέτας και της Ρώμης σκλήρυνε μετά την πανδημία του κορονοϊού, εν μέσω ανησυχιών ότι οι μετανάστες μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την πλευρά τους, προειδοποιούν επανειλημμένα ότι οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη, ή επέστρεψαν βίαια εκεί, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε βασανιστήρια, εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «7.256 άτομα επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη από την υποστηριζόμενη από την ΕΕ λιβυκή ακτοφυλακή» μεταξύ Ιανουαρίου και 27 Αυγούστου, συχνά με τη βοήθεια της Frontex και άλλων επιχειρήσεων της ΕΕ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play