Οι τουρκικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλιώς θα προστεθούν στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που έχουν ανεπαρκείς οικονομικούς ελέγχους, ανέφερε σήμερα η Ομάδα Ανάληψης Οικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force, FATF).
New #FATF assessment report looks at the effectiveness of Turkey’s measures to fight #moneylaundering & #terroristfinancing ?https://t.co/dZzfqj6HNh pic.twitter.com/CeArC1hozq
– FATF (@FATFNews) December 16, 2019
Στην έκθεσή της η FATF επισημαίνει τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.
Από τους 11 τομείς ελέγχου, η FATF κρίνει πως η Άγκυρα απαιτείται να κάνει μεγάλες ή ριζικές βελτιώσεις στους 9. Μετά τα ευρήματα της έκθεσης, η Τουρκία θα τεθεί υπό επιτήρηση για ένα χρόνο και ενδέχεται να προστεθεί στη γκρίζα λίστα αν δεν προβεί σε βελτιώσεις.
Το διεθνές παρατηρητήριο για το ξέπλυμα χρήματος τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει «ριζικές βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής».
Η Τουρκία έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, προσθέτει η έκθεση, παραπέμποντας σε στοιχεία που έχουν χορηγηθεί από τις αρχές και δείχνουν ότι περισσότερα από 6.000 άτομα που διώχθηκαν ποινικά, για σχετικά αδικήματα το 2017, μόλις 115 καταδικάστηκαν.
Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει «τη συγκέντρωση, τη διακίνηση και τη χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφής», υπογραμμίζει το διεθνές παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κινείται αργά στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι συμμορφώνει πλήρως με το διεθνές δίκαιο και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, η FATF ζητά από την Τουρκία να ενισχύσει τη χρήση χρηματοοικονομικών πληροφοριών στις υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική στην έρευνα και στη δίωξη διαφορετικών τύπων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.