Οι 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσουν σήμερα αν θα στείλουν εκτάκτως αποστολή προκειμένου να ερευνήσουν τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.
«Σήμερα η διεθνής κοινότητα λυπάται που δεν παρενέβη το 1994 για να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Η ΛΔ Κονγκό θα ήθελε να απευθυνθεί σε αυτή τη διεθνή κοινότητα για να πει: προσοχή». δήλωσε ο Ζουλιέν Παλούκου, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Βόρειο Κίβου και νυν υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της ΛΔ Κονγκό, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρουάντας Πολ Καγκάμε.
«Η συνεχής επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας σε αυτή την περιοχή απαιτεί επειγόντως την προσοχή της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο πρεσβευτής της ΛΔ Κονγκό στη Γενεύη, Πολ Εμπολέ Εφαμπέ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Κινσάσα ζητά αυτή την έκτακτη συνεδρίαση με τη στήριξη σχεδόν 30 χωρών μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να εξεταστεί η κρίση στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου το ένοπλο κίνημα Μ23, που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, κατέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τη Γκόμα.
Αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, το Μ23 και τα στρατεύματα από τη Ρουάντα ξεκίνησαν νέα εκστρατεία με στόχο τη γειτονική επαρχία του Νότιου Κίβου. Εξάλλου, το Μ23 έσπασε την εκεχειρία που είχε κηρύξει, μετά τις συγκρούσεις στη Γκόμα που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 2.900 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ που φαίνεται ότι θα αυξηθεί.
Η αποστολή των ερευνητών, εφόσον συσταθεί, θα εξετάσει τα γεγονότα που καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2022 έως την παρουσίαση της έκθεσής τους τον Σεπτέμβριο. Περισσότερες από 77 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Human Rights Watch, δημοσίευσαν κοινή επιστολή ζητώντας τη σύσταση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου.
Η διεθνής κοινότητα και μεσολαβήτριες χώρες, όπως η Ανγκόλα και η Κένυα, προσπαθούν να βρουν διπλωματική λύση στην κρίση φοβούμενες περιφερειακή ανάφλεξη. Η Κινσάσα καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Κιγκάλι, προς το παρόν μάταια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ