Διπλωματική Κρίση Ισραήλ-Νορβηγίας

Διπλωματική Κρίση Ισραήλ-Νορβηγίας

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφαση ανάκλησης του διπλωματικού καθεστώτος του προσωπικού που εκπροσωπεί τη Νορβηγία στην Παλαιστινιακή Αρχή, επικαλούμενη τη «φανερή αντιισραηλινή συμπεριφορά» που επιδεικνύει το Όσλο. Αντίκτυπος της απόφασης ήταν η έντονη καταγγελία από την αντίπαλη πλευρά, η οποία χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση «ακραία» και προσκάλεσε την εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης για να της επιδώσει διαμαρτυρία.

«Διέταξα την διακοπή κάθε εκπροσώπησης εξ ονόματος της πρεσβείας της Νορβηγίας στο Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, προσθέτοντας πως η Νορβηγία, σε συνεργασία με τις Ισπανία και Ιρλανδία, αποφάσισε να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική οντότητα από την 28η Μαΐου, κάτι που απορρίπτεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Κατς υπογράμμισε ότι « όποιος μας επιτίθεται και επιδιώκει μονομερείς πολιτικές εναντίον μας θα υποστεί τις συνέπειες».

«Η Νορβηγία, αντί να πολεμά την παλαιστινιακή τρομοκρατία μετά τις 7 Οκτωβρίου και να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ, το οποίο αντιπαρατίθεται στον ιρανικό άξονα του κακού, αποφάσισε να επιβραβεύσει τη Χαμάς αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Ο κ. Κατς σχολίασε επίσης τη συμμετοχή της Νορβηγίας σε διεθνείς υποθέσεις κατά ισραηλινών ηγετών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Σημείωσε πως το ισραηλινό ΥΠΕΞ ανέφερε «δηλώσεις» από «ύψιστους νορβηγούς αξιωματούχους» κατά του Ισραήλ.

Ο νορβηγός ομόλογος του, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, αντέτεινε ότι πρόκειται για μια «ακραία ενέργεια» που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ. Αν και δεν διευκρίνισε τις συγκεκριμένες συνέπειες, τόνισε ότι η «Νορβηγία είναι φίλη του Ισραήλ» και θα συνεχίσει να παίζει αυτό το ρόλο, ωστόσο το Όσλο δεν θα παραλείψει να επικρίνει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και τις συνθήκες των πολέμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολούθως, ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι κλήθηκε ισραηλινός εκπρόσωπος στο Όσλο για να της υπενθυμιστεί η «διαμαρτυρία για την απόφαση αυτή» και σημείωσε πως η νορβηγική κυβέρνηση «εξετάζει» περαιτέρω «μέτρα».

Η αποδοχή της ανάκλησης του διπλωματικού καθεστώτος για οκτώ μέλη του προσωπικού της νορβηγικής πρεσβείας στην Παλαιστινιακή Αρχή θα τεθεί σε εφαρμογή «εντός επτά ημερών» από την ειδοποίηση.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ απέρριψαν την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, κατέστησε σαφές ότι η Νορβηγία έχει «μακρά ιστορία» στον διάλογο μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η αμερικανική διπλωματία διαπιστώνει πως «μέτρα που εμποδίζουν αυτόν τον ρόλο δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικά».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη απόφαση», τονίζοντας ότι αυτή είναι «αντίθετη στο πνεύμα των Συμφωνιών του Όσλο» και επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο Ισραήλ και τη Νορβηγία, αλλά αφορά όλους εκείνους που εργάζονται για την ειρηνευτική διαδικασία και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Στις αρχές Αυγούστου, η Νορβηγία, θυμίζοντας τη δικαιοδοσία της στα παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε το ΔΠΔ να κινήσει διώξεις κατά ισραηλινών και παλαιστινιακών ηγετών για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μια πρωτοβουλία που για την ισραηλινή κυβέρνηση θεωρείται «σκάνδαλο».

Επιπλέον, τον Ιούνιο, η Νορβηγία ανακοίνωσε αύξηση κατά 100 εκατ. κορόνες (8,7 εκατ. ευρώ) στη χρηματοδότησή της για την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η UNRWA αποτελεί βασικό πυλώνα ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορείται από την ισραηλινή κυβέρνηση πως έχει μετατραπεί σε εργαλείο της Χαμάς. Προωθείται επίσης νομοσχέδιο στο ισραηλινό κοινοβούλιο που χαρακτηρίζει την υπηρεσία αυτή ως «τρομοκρατική οργάνωση», οδηγώντας σε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Τον Μάιο, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι διέταξε το ισπανικό προξενείο στο Ισραήλ να παύσει τις προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους από την 1η Ιουνίου, σε τιμωρία λόγω της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.

Ε tanto δε είναι το Όσλο όσο και η Μαδρίτη ακρογωνιαίοι λίθοι στις ειρηνευτικές διαδικασίες της δεκαετίας του ’90 στη Μέση Ανατολή. Η Ισπανία είχε φιλοξενήσει την ισραηλινοαραβική ειρηνευτική σύνοδο το 1991, δύο χρόνια πριν την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο το 1993, που υποτίθεται θα συνέβαλαν στην ειδική επίλυση της διένεξης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play