«Δόξα στην Ουκρανία»: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές πόλεις

«Δόξα στην Ουκρανία»: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές πόλεις

Η Γερμανία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 300.000 άτομα ουκρανικής καταγωγής ή εθνικότητας, καθώς και μια μεγάλη ρωσική διασπορά, κυρίως στο Βερολλίνο

«Σταματήστε τον πόλεμο! Σταματήστε τον Πούτιν!»: από το Βερολίνο μέχρι την Πράγα, περνώντας από τη Μαδρίτη και το Βίλνιους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τα χρώματα της Ουκρανίας, το κίτρινο και το μπλε, διαδήλωσαν σήμερα στην Ευρώπη για να καταγγείλουν τη ρωσική εισβολή και να εκφράσουν το φόβο τους για μια επέκταση της σύγκρουσης.

Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, 70.000 στην Πράγα, 40.000 στη Μαδρίτη, 15.000 στο Άμστερνταμ, 10.000 στην Κοπεγχάγη.


Στο Βερολίνο, οι συγκεντρωμένοι ήταν πενταπλάσιοι απ’ ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, γεγονός που μαρτυρεί τη συγκίνηση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξυπνάει σκοτεινές μνήμες σ’ αυτή τη μητρόπολη που μέχρι το 1990 ήταν το επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου.

«Το Βερολίνο στα 670 χιλιόμετρα από τη γραμμή του Μετώπου», «Stop the killer», «Όχι 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος», έγραφαν τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές. 
«Slava Ukraini» (Δόξα στην Ουκρανία), φώναζαν επίσης διαδηλωτές μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας κρατώντας ουκρανικές σημαίες.

– Φόβος για έναν παγκόσμιο πόλεμο –
«Δεν αρκεί να λέμε ότι ο Πούτιν είναι ένας κακός, πρέπει η Γερμανία να δώσει μάχη για τη δημοκρατία και να αναλάβει τις ευθύνες της», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χανς Γκέοργκ Κίλερ, 49 ετών, καθώς η γερμανική κυβέρνησή δίσταζε για καιρό να αλλάξει τη συμφιλιωτική πολιτική της έναντι της Μόσχας.
«Η μητέρα μου είναι πρόσφυγας σ’ ένα υπόγειο (…), ο πατέρας μου στο σπίτι, στο ισόγειο σε μια συνοικία στο βόρειο Κίεβο», λέει μια διαδηλώτρια ανάμεσα στο πλήθος, η 35χρονη Ουκρανή Βαλέρια Μοϊσέεβα, η οποία είναι έγκυος.

Η Γερμανία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 300.000 άτομα ουκρανικής καταγωγής ή εθνικότητας, καθώς και μια μεγάλη ρωσική διασπορά, κυρίως στο Βερολλίνο.
Στην Πράγα, η περίφημη πλατεία Βεντσεσλάς, στην καρδιά της τσεχικής πρωτεύουσας, είχε μαυρίσει από τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μέρος συμβολικό, καθώς εκεί ήταν κυρίως που διεξήχθη η αντιπαράθεση με τα ρωσικά άρματα μάχης το 1968 κατά την «Άνοιξη της Πράγας».
«Ντροπή» φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε το θηρίο» και συνέκριναν τον αρχηγό του ρωσικού κράτους με τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Είναι αληθινά τρομερό, πρέπει όλο αυτό να σταματήσει», λέει η Ντάρια Οσταπένκο, μια Ουκρανή που ήρθε στη διαδήλωση με τα παιδιά της. 
«Πούτιν τρομοκράτη!», «Πούτιν φύγε από την Ουκρανία!», φώναζε στο μεταξύ το πλήθος στο κέντρο της Μαδρίτης. «Οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα είναι πολύ ήπιες και ο Πούτιν αδιαφορεί, το μόνο που θα μπορούσε να τον αγγίξει είναι να μας βοηθήσει κάποιος στρατιωτικά», λέει η Νάντια Πάβλιουκ, μια Ουκρανή που ζει στην ισπανική πρωτεύουσα.

– «Ντροπή» –
Σχεδόν 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε διαδήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη. «Εσείς όλοι και όλη η Ευρώπη απειλείσθε από τη Ρωσία», είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν που ήταν παρούσα.
Στο Βίλνιους στη Λιθουανία, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία». «Οι ουκρανοί αδελφοί μας δεν θα συγχωρούσαν τη σιωπή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει εξόριστη στη Λιθουανία.


Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αθήνα, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελόνη, το Μπιλμπάο, την Ποντγκόριτσα, το Τελ Αβίβ, αλλά και στον Ισημερινό, όπου μια μικρή ομάδα ανθρώπων διαδήλωσε μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία με πανό που έγραφε «Πούτιν δολοφόνε». 
Ακόμη και στο Ιράκ, μερικές δεκάδες εκπατρισμένοι Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κτίριο του ΟΗΕ στο Αρμπίλ, στο Κουρδιστάν. «Σταματήστε τον πόλεμο», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν δύο νεαρές γυναίκες. Σ’ ένα άλλο έγραφε: «Είμαστε υπερήφανοι για τον ουκρανικό στρατό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποχαιρετά την Μαριέττα Γιαννάκου

Loading

Play