Δρ. Μούσσα: «Ανοιχτά ενεργειακά θέματα στην Αν. Μεσόγειο» (vd)

Δρ. Μούσσα: «Ανοιχτά ενεργειακά θέματα στην Αν. Μεσόγειο» (vd)

Σε όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις στρατιωτικές αναλογίες των μεγάλων δυνάμεων αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε Ανατολική Μεσόγειο και Συρία αναφέρθηκε ο διδάκτωρ της οικονομικής σχολής του ΑΠΘ και γεωπολιτικός αναλυτής στα θέματα για τη Μέση Ανατολή, Δρ. Βαγγέλης Μπαχάρ Μούσσα, μιλώντας στην εκπομπή του Flash 99,4 “Απλά επικίνδυνοι».

Αναλυτικά ο Δρ. Μούσσα δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο είπε: «Υπάρχουν θέματα ενέργειας και δημιουργικής αστάθειας στην περιοχή. Βέβαια τα πράγματα θα ηρεμήσουν σιγά – σιγά καθώς οι μεγάλες δυνάμεις στην Αν. Μεσόγειο είναι πάρα πολύ ισχυρές και η πίτα αρχίζει να μοιράζεται πιο σωστά. Μάλιστα στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη, η Κίνα θα είναι πρώτη, θα είναι τέταρτη η Αμερική, ενώ και η Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου αρχίζει να μπαίνει δυναμικά σε αυτό το κομμάτι.

Για το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε εμφύλιο στο Λίβανο συμπλήρωσε: «Κοιτάξτε οι ενδείξεις μου με κάνουν να φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε και ένα τέτοιο γεγονός. Θα σας εξηγήσω γιατί; Είπατε κάτι σημαντικό. Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία και Ελλάδα είναι ένα «σώμα» για μένα. Οπότε όταν ένα από αυτά τα μέλη του σώματος παθαίνει μια επιδημία θα ακολουθήσει ντόμινο και στο επόμενο. Φανταστείτε ότι μόλις άρχισε να ηρεμεί το κλίμα στη Συρία, πυροδοτήθηκε ταυτόχρονα ο Λίβανος και το Ιράκ. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει και επί της ουσίας επιβεβαιώνει την κ. Κλίντον για τα περί δημιουργικής αστάθειας.

Μία μέρα καθυστέρηση στις φασαρίες αυτές και όλη βιομηχανία των όπλων τζιράρει. Ξέρετε κάτι, ανέκαθεν η Μεσοποταμία και αυτή η περιοχή ήταν στόχος όλων των πολιτισμών και όλων των δυνάμεων. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες περιοχές ήταν πάντα υπό κατοχή από άλλες δυνάμεις. Αν δούμε καθαρά και ψυχρά τι μπορεί να έχει η Ανατολική Μεσόγειος, θα καταλήξουμε ότι εκεί υπάρχει μια τόσο μεγάλη δύναμη ενεργειακή που μπορεί να συντρίψει τον κόσμο για τα επόμενα 20 χρόνια αυτόματα».

Για το τι γίνεται σήμερα στη Συρία ανέφερε πως: «Είναι αλήθεια ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας έπεσαν έξω, γιατί απλά υπήρξε μια κίνηση από την πλευρά του κ. Πούτιν, ο οποίος αποτελεί ένα πρόσωπο που προσπαθεί να ελκύσει και τους Τούρκους και τους Σύρους. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα οδεύουν προς το τέλος. Το θέμα που είναι; Αν δεν υπήρχαν οι βλέψεις μερικών Συροκούρδων για την αυτονομία τους ανατολική του Ευφράτη, θεωρώ ότι ο πόλεμος θα είχε τελειώσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Διότι αυτά δημιούργησε μια παλινδρόμηση στους Αμερικάνους, οι οποίοι εκεί που μάζευαν τις δυνάμεις τους για να αποχωρήσουν από τη Συρία, όταν ξαφνικά παρέμειναν διότι κατάλαβε ο Τραμπ πως ο τζίρος πέντε πετρελαιοπηγών που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη, φέρουν έσοδα μόλις 48 εκ. δολαρίων το μήνα. Οπότε ήρθε σε συμφωνία με τους Κούρδους και κράτησε στρατεύματα στην περιοχή».

Για την στάση των Ρώσων υπογράμμισε ότι: «Οι Ρώσοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι για ένα πολύ απλό λόγο. Γιατί με την κίνηση αυτή του Τραμπ, επηρεάζεται το μονοπώλιο του πετρελαίου. Και αυτό η Ρωσία δεν θα το αντέξει πολύ. Θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει να το σταματήσει. Χώρια που η αναλογία των Κούρδων στη Συρία, είναι απειροελάχιστη σε σχέση με την Τουρκία. Δηλαδή για να δημιουργηθεί το αυτόνομο Κουρδιστάν, θα πρέπει να διαλυθούν τέσσερις χώρες».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Άσαντ στη Συρία: «Ήδη θρηνούμε θύματα από τον συριακό – αραβικό στρατό αλλά και από τον τουρκικό γιατί υπάρχουν κανονικές μάχες. Ωστόσο η Τουρκία δεν βάζει δικούς της στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Βάζει μισθοφόρους που στηρίζουν ηθικά την Τουρκία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δρ. Βαγγέλη Μπαχάρ Μούσσα στον Flash 99,4:

Loading

Play