Σκοπός του θα είναι η μεταφορά επιβατών σε πολυσύχναστες πόλεις.
Η Volocopter, μια γερμανική startup κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικής κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), απογείωσε το ηλεκτρικό της ελικόπτερο σε δοκιμαστική πτήση από το αεροδρόμιο Pontoise-Cormeilles κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σκοπός του θα είναι η μεταφορά επιβατών σε πολυσύχναστες πόλεις.
Η συσκευή, που ονομάζεται VoloCity, μοιάζει με ένα μεγάλο drone με οκτώ έλικες και καμπίνα για δύο άτομα και το δελτίο τύπου της εταιρείας αναφέρει ότι θα προσφέρει στο κοινό «μια νέα επιλογή για μεταφορά χωρίς επιβλαβείς εκπομπές».
Το διθέσιο εναέριο ταξί βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την πιστοποίηση ως VTOL και στη συνέχεια την εμπορευματοποίηση.
Η Volocopter ελπίζει να πιστοποιήσει τα αεροσκάφη της το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις το 2024 σε μητροπόλεις όπως η Ρώμη, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη, αλλά και στο Neom, τη φουτουριστική πόλη που θα κατασκευαστεί στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.
Η Neom ήταν, εξάλλου, ο κύριος επενδυτής στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. Η εταιρεία θέλει αυτό το eVTOL να είναι τόσο επαναστατικό όσο η Tesla για τα αυτοκίνητα.
«Η Tesla ξεκίνησε με δύο θέσεις επειδή η τεχνολογία των μπαταριών δεν επέτρεπε περισσότερα και τώρα είναι η πιο πολύτιμη μάρκα αυτοκινήτων στον κόσμο», δήλωσε ο Christian Bauer, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Volocopter.
Η δοκιμή ήταν η πρώτη που διεξήχθη υπό συμβατικές συνθήκες εναέριας κυκλοφορίας, επαναλαμβάνοντας ολόκληρη την πτητική εμπειρία – από την άφιξη στον τερματικό σταθμό έως την επιβίβαση. Ο επιβάτης συνοδευόταν από πιλότο, αλλά η Volocopter λέει ότι το αεροσκάφος δεν θα χρειαστεί πιλότο.
Στόχος της εταιρείας είναι το αεροταξί να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και να έχει μόνο επιβάτες. Οι πτυχές της ολοκλήρωσης των υποδομών και της ολοκλήρωσης με άλλες μορφές μεταφορών βρίσκονται υπό επεξεργασία, και ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η διάδοση και η αύξηση της εμπιστοσύνης στα μάτια του κοινού.
Δείτε επίσης: NASA: Άνθρωποι θα ζήσουν στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία