DW: Το πρόβλημα της Μέι είναι οι δικοί της βουλευτές

DW: Το πρόβλημα της Μέι είναι οι δικοί της βουλευτές

Οι Συντηρητικοί κρατούν την Τερέζα Μέι στη πρωθυπουργική θέση, απορρίπτουν όμως τη συμφωνία της για το Brexit. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρωθυπουργού είναι τελικά οι διαμάχες εντός του κόμματός της.

«Τώρα θα έπρεπε να βάλουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε η Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης, απευθυνόμενη στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, αφού μόλις είχε ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο, την πρόταση μομφής εναντίον της με τη βοήθεια και του ιρλανδικού DUP. Η πρωθυπουργός ωστόσο δεν αντιλαμβάνεται την ειρωνεία της υπόθεσης. Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit η ίδια εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της δικής της παράταξης και σήμερα βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη κατάσταση. Οι δικοί της βουλευτές είναι εκείνοι που κάνουν τη ζωή της δύσκολη και τη διακυβέρνηση σχεδόν αδύνατη.

Γιατί οι Συντηρητικοί οδήγησαν τη Μέι σε μια τόσο συντριπτική ήττα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit το βράδυ της Τρίτης; Γιατί το εν τρίτο των δικών της ανθρώπων καταψήφισε το «deal» της και το επόμενο βράδυ την στήριξε ως πρωθυπουργό; Αυτό που μοιάζει αντιφατικό εξηγείται αν δει κανείς ποια είναι τα διάφορα συμφέροντα εντός της βαθιά διχασμένης παράταξης των Τόρηδων.

Κανείς δε θέλει να λερώσει τα χέρια του

Σε αυτή τη φάση δε θέλει κανείς να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, να λερώσει τα χέρια του στο χάος του Brexit και να διακινδυνεύσει την καριέρα του πριν αυτή ξεκινήσει καλά-καλά.Μπορεί να υπάρχει μια σειρά πιθανών υποψηφίων, ειδικά μεταξύ των σκληροπυρηνικών στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην υπουργός του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποσπάσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εντός του κόμματος. Από την άλλη πλευρά οι πιο μετριοπαθείς, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σαντζίντ Τζάβιντ για παράδειγμα, δεν έχουν την στήριξη των σκληροπυρηνικών.

Το καλοκαίρι του 2018 παραιτήθηκε ο υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος μαζί με τον τότε υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ανήκε στην ομάδα των σκληρών «Brexiters» που θέλουν να απελευθερώσουν τη Μ. βρετναία από «τα δεσμά» των κανόνων της ΕΕ. Στο μεταξύ ανήκει στους πρωτοστάτες εκείνων που τάσσονται κατά της συμφωνίας εξόδου της Τερέζα Μέι.

Μιλώντας στη DW ο Στ. Μπέικερ εξηγεί ποια θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη του η συνέχεια για τη χώρα του: «Το επόμενο βήμα είναι το σχέδιο, όπως το δημοσιεύσαμε τώρα. Θέλουμε μια συμφωνία με την ΕΕ, όπως μάς την είχαν προσφέρει τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς: μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, χωρίς δασμούς και περιορισμούς, συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και κάποιες ακόμη συνεργασίες. Αυτό θέλουμε».

Μπρος γκρεμός…

Τα υπόλοιπα μέλη των Τόρηδων χωρίζονται σε κάποιους που πρόσκεινται φιλικά προς την ΕΕ, οπαδούς ενός μαλακού Brexit, οπαδούς ενός δεύτερου δημοψηφίσματος… Οι απόψεις είναι πολλές. Το πρόβλημα για την Τερέζα Μέι όμως είναι ότι ναι μεν θα μπορούσε να βρει έναν συμβιβασμό με αυτές τις ομάδες, για την απαραίτητη πλειοψηφία δε θα χρειαζόταν άλλες 120 ψήφους περίπου της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα συμφωνούσαν με ένα πολύ πιο ήπιο Brexit.

Εάν ωστόσο επιλέξει τον δρόμο ενός πιο ήπιου Brexit διατρέχει κίνδυνο να διχάσει οριστικά το κόμμα της. Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει εάν η όχι και τόσο ευέλικτη βρετανίδα πρωθυπουργός επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Loading

Play