DW: Μακρόν, ο πρόεδρος των πλουσίων;

DW: Μακρόν, ο πρόεδρος των πλουσίων;

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε θέσει ως στόχο την αναβάθμιση των γαλλικών φτωχογειτονιών. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει πολλά. Πολλοί του επιρρίπτουν ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματα των υποβαθμισμένων προαστίων.

Απόγευμα στο γαλλικό προάστιο Αλόν έξω από την πόλη Λε Μαν στη βορειοδυτική Γαλλία. Μια τοπική ΜΚΟ ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις στο «Théatre de l’ Enfumerai» στις οποίες συμμετέχουν νέοι από φτωχές οικογένειες. Μια νεαρή κοπέλα χορεύει ξέφρενα σε ρυθμούς Bollywood. Αυτή η σκηνή όμως που μοιάζει σαν μια συνηθισμένη πρόβα σημαίνει πολλά περισσότερα για τους συμμετέχοντες. «Παλαιότερα δεν επιτρεπόταν τα ακούσω μουσική ή να βγω έξω με φίλους ή να παίξω στο θέατρο» αναφέρει στη DW η 26χρονη Ανισά Βιεϊρά.

Η ίδια ανήκε μέχρι πρότινος σε μια σέκτα του αυστηρού Ισλάμ. Για δέκα χρόνια φορούσε την ισλαμική μαντήλα, οι γονείς της δεν την άφηναν να βγει από το σπίτι και σχεδόν συνέχεια έπρεπε να μελετά το Κοράνι. Μόνη έξοδος ήταν στο τοπικό τζαμί, όπου εκεί μπορούσε να συναναστρέφεται με άλλες μουσουλμάνες. «Νιώθαμε ασφάλεια μόνο μεταξύ μας. Έξω από το προάστιό μας, μας κορόιδευαν επειδή φορούσαμε μαντήλα» αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά. Η Ανισά αποφάσισε όμως να αλλάξει στάση ζωής. Μεγαλώνοντας υιοθέτησε μια πιο ήπια σχέση με το Ισλάμ και σταμάτησε να φορά μαντήλα. Αποφάσισε μάλιστα να μπει σε μια θεατρική ομάδα και να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να παίξει στο θέατρο.

Λίγες ευκαιρίες ένταξης στη Γαλλία

Θεατρικές ομάδες όπως αυτή στην Αμόν δεν προσφέρουν όμως διέξοδο για ένταξη στη γαλλική κοινωνία στις γυναίκες αλλά και σε νεαρά αγόρια. «Πολλά νεαρά αγόρια έρχονται εδώ και πολλά από αυτά μοιάζουν να ζουν στο σκοτάδι. Το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποτύχει να δώσει ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά. Πιστεύουν ότι δεν έχουν θέση στη γαλλική κοινωνία. Πολλά από τα αγόρια είναι ευάλωτα στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση» λέει χαρακτηριστικά στη DW o Mπαστιάν Κρετιέν, σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αντίστοιχες ομάδες και σύλλογοι αποτελούν την τελευταία ευκαιρία κοινωνικής ενσωμάτωσης για τους νέους των υποβαθμισμένων προαστίων. Ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση έχει μειώσει από πέρυσι κατά 40% τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας σε αντίστοιχους συλλόγους, ΜΚΟ και καλλιτεχνικές ομάδες. «Δεν μπορούμε πια να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζομένων χωρίς κρατική επιχορήγηση. Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ τις δραστηριότητές μας μόνο αν βασιστούμε στους εθελοντές», αναφέρει ο ίδιος.

Αμφιβολίες για την στρατηγική Μακρόν

Πριν από λίγο καιρό έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης γεννούσε ελπίδες ότι θα δοθεί νέα πνοή στα υποβαθμισμένα προάστια. Μετά από μια πολύμηνη περιοδεία σε προάστια γαλλικών πόλεων ο Ζαν Λουί Μπορλό, πρώην υπ. Περιβάλλοντος -που είχε στο χαρτοφυλάκιό του και τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης-  είχε προτείνει μέτρα στήριξης των περιοχών αυτών ύψους 50 δις ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα πήγαιναν στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ασφάλεια. Ωστόσο ο πρόεδρος Μακρόν μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει πράξη τίποτα από αυτά. Μάλιστα πρόσφατα δήλωσε: «Δεν προτίθεμαι να ανακοινώσω ακόμη νέα σχέδια για τα προάστια» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα «αλλάξει στρατηγική». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς η κατάργηση των διακρίσεων στην αγορά εργασία και η καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών. Μάλιστα η εκπρόσωπος του κόμματος του Εμ. Μακρόν, Σιλβί Σαριέρ ανέφερε ότι δεν αναμένονται πριν από τον Ιούλιο νεότερες ανακοινώσεις για το θέμα των προαστίων.

Από την πλευρά τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες των «banlieues», όπως λέγονται τα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων, είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση του Εμ. Μακρόν. «Νιώθουμε ότι δεν μας σέβονται. Θυμώσαμε με την ομιλία Μακρόν. Ήταν ένα σόου και όχι μια σαφής απάντηση στις πολύμηνες προσπάθειες του Μπορλό. Ήταν σαν να μην είχε διαβάσει καν τη σχετική έκθεση ο γάλλος πρόεδρος» ανέφερε ο αριστερός δήμαρχος της Αλόν, Ζυκ Λεπρούστ.

Κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής ο Μακρόν φαίνεται να επιβεβαιώνει τη ρήση ότι είναι ο πρόεδρος των πλουσίων, ενώ δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτήν την εικόνα. Ο ίδιος ωστόσο δεν χάνει την αισιοδοξία του και εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προτάσεων Μπορλό.

Πηγή: DW

Loading

Play