«Αν συνεχίσουμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το Σουδάν θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες» για τη χώρα, που πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, αλλά και για την περιοχή, προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να έρθει ξανά η ειρήνη στο Σουδάν. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η υποστήριξη στην ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθούν», τόνισε ο Γκράντι, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους για την άφιξη Σουδανών προσφύγων ελλείψει επαρκούς βοήθειας.
Ο πόλεμος ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 ανάμεσα στον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον πρώην υπαρχηγό του, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR). Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί ή να έχουν γίνει πρόσφυγες, βυθίζοντας τη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Οι Σουδανοί πολιορκούνται από παντού: πόλεμος, γενικευμένες ωμότητες, πείνα, και άλλες δοκιμασίες. Αντιμετωπίζουν την αδιαφορία του κόσμου, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στο Σουδάν» κατήγγειλε ο Γκράντι.
Στη διάσκεψη σήμερα στο Λονδίνο, η οποία συγκεντρώνει τη διεθνή κοινότητα για να εξετάσει την κατάσταση στο Σουδάν, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε: «Δύο χρόνια είναι υπερβολικά πολλά – ο βάναυσος πόλεμος έχει καταστρέψει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων». Στη διάσκεψη συμμετέχουν υπουργοί από 14 χώρες, και θα επιδιωχθεί να καταλήξουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η σουδανική κυβέρνηση δεν έχει προσκληθεί και διαμαρτυρήθηκε για αυτό, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι εξομοιώνει το κυρίαρχο κράτος με τις FSR, μια παραστρατιωτική οργάνωση που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε νέα οικονομική στήριξη 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες ενός τρίτου χρόνου πολέμου, επισημαίνοντας ότι οι άμαχοι κινδυνεύουν από έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την απροστάτευτη κατάσταση των προσφύγων και την έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ