Δύο δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό σε λιγότερο από 24 ώρες

Δύο δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό σε λιγότερο από 24 ώρες

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην πολιτεία Κολίμα του Μεξικού (δυτικά), ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τον φόνο συναδέλφου της στην πολιτεία Μιτσοακάν, καθώς η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα βίας αποδιδόμενο στο οργανωμένο έγκλημα.

Ονομαζόταν Πατρίσια Ραμίρες, ήταν επίσης γνωστή με το ψευδώνυμο Πάτι Μπένμπερι, ήταν περίπου 40 ετών και κάλυπτε γενικά θέματα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Το κίνητρο της δολοφονίας της δεν είναι ακόμη σαφές.

Μια ημέρα νωρίτερα, δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, 25 ετών, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Minuto x Minuto και παρουσιαστής εκπομπής στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό La Poderosa Uruapan.

Πρόκειται για τις δυο πρώτες δολοφονίες δημοσιογράφων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της στην αρχή αυτού του μήνα η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ. Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα κράτη του κόσμου για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Έχουν δολοφονηθεί εκεί πάνω από 150 δημοσιογράφοι από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Η περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, η Ουρουαπάν, έχει σημαδευτεί από βάρβαρα εγκλήματα, αποδιδόμενα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ των ναρκωτικών. Ευρύτερα, η αθέμιτη σύμπραξη αξιωματούχων και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Από το 2010, το Μεξικό διαθέτει ειδική εισαγγελία, ειδικευμένη στα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, αλλά και οι δύο θεσμοί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις ως προς τον προϋπολογισμό και τη στελέχωσή τους. Η νέα πρόεδρος Σέινμπαουμ έχει εξαγγείλει ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων μένουν σχεδόν όλες ατιμώρητες, όπως και πολλές άλλες ανθρωποκτονίες, στο Μεξικό, όπου από το 2006 έχουν καταγραφεί πάνω από 450.000 φόνοι και 100.000 εξαφανίσεις, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Loading

Play