Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες συμμετέχουν σε μια αποστολή του δορυφόρου EarthCARE στον Ατλαντικό

Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες συμμετέχουν σε μια αποστολή του δορυφόρου EarthCARE στον Ατλαντικό

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε πολυάριθμες αποστολές σε αεροπλάνα, πλοία και επίγειους σταθμούς, με στόχο τη διακρίβωση των παρατηρήσεων του δορυφόρου EarthCARE. Στις αποστολές αυτές συμμετείχαν και δύο νεαρές Ελληνίδες ερευνήτριες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιστέρα Πάσχου και η Δήμητρα Κουκλάκη.

Ο δορυφόρος EarthCARE, που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), εκτοξεύθηκε στις 29 Μαΐου 2024, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα. Οι μετρήσεις γίνονται με τη χρήση τεσσάρων επιστημονικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων ενός lidar και ενός ραντάρ νεφών.

Η διδακτορική φοιτήτρια και συνεργάτιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Περιστέρα Πάσχου, συμμετείχε για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή 28 επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος “Meteor Research Vessel”, το οποίο ξεκίνησε από το Πράσινο Ακρωτήρι και κατέληξε στα Μπαρμπέιντος. Οι καιρικές συνθήκες συχνά ήταν δύσκολες, αλλά η κ. Πάσχου ανέφερε ότι οι προκλήσεις ήταν διαχειρίσιμες.

Η κ. Πάσχου είχε ως αρμοδιότητα να χειριστεί ένα όργανο lidar για την παρακολούθηση αερολυμάτων και νεφών. Στη διαδικασία αυτή, στόχος ήταν η σύγκριση των αποτελεσμάτων του lidar του δορυφόρου EarthCARE με τις μετρήσεις από το πλοίο.

Η κ. Κουκλάκη συμμετείχε στο δεύτερο σκέλος της αποστολής, όπου οι πτήσεις καθορίζονταν από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την τροχιά του δορυφόρου. Αυτή η συνεργασία πολλών επιστημονικών ομάδων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εκτίμηση της ακτινοβολίας και την κατανόηση της ατμόσφαιρας.

Η κ. Κουκλάκη τόνισε τη σημασία των παράλληλων μετρήσεων και την ανάλυση των δεδομένων τηλεπισκόπησης από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αναφέροντας ότι η συνεργασία αυτή ενισχύει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και την κατανόηση των φαινομένων στα κλιματικά μοντέλα.

Το ΙΑΑΔΕΤ προγραμματίζει την πειραματική εκστρατεία ACROSS το καλοκαίρι του 2026 στη Μεσόγειο, όπου θα συμμετάσχει και ερευνητικό αεροσκάφος της NASA.

Loading

Play