«Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί στην Ευρώπη ένα μεγαλύτερο και πιο γενναιόδωρο όραμα για το προσφυγικό ζήτημα», γράφουν οι Irish Times σε κύριο άρθρο τους, τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια η Μεσόγειος έχει μετατραπεί στη θάλασσα της λύπης και των πνιγμών καθώς χιλιάδες έχουν χαθεί στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχει χάσει τη ζωή του κατά το 2018 έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όπως και ο αριθμός όσων προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Αυτό οφείλεται στα σκληρότερα καθεστώτα που αποτρέπουν τη μετακίνηση από τη Λιβύη προς την Ιταλία σε συνδυασμό με την πολύ πιο αφιλόξενη πολιτική που ακολουθεί ο νέος λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας κατά τους τελευταίους 8 μήνες.
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν ανακουφιστεί από αυτά τα στοιχεία αλλά πρέπει να ντρέπονται. Η απόλυτη άρνηση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και άλλων κεντρικών και ανατολικών κρατών-μελών να αποδεχθούν ένα σχέδιο ποσόστωσης έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος και το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων παραμένει στα κράτη που υποδέχονται σε πρώτη φάση τους αναζητούντες άσυλο. Είναι κατανοητό ότι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα παραπονούνται για το άδικο βάρος που καλούνται να διαχειριστούν, ενώ τα άλλα κράτη το αρνούνται.
Η ακραία και σκληρή κίνηση της Ιταλίας να κλείσει κάθε πρόσβαση στη χώρα είναι και η πιο καταφανής και ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, χρησιμοποιεί το ζήτημα προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική στήριξη στον ίδιον. Σε μια περαιτέρω επίδειξη ρητορικής που ωφελεί μόνον τον εαυτό του, επιτίθεται στη Γαλλία κατηγορώντας την για αποικιακές και νέο-αποικιακές πολιτικές στην Αφρική που ενθαρρύνουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Όπως δήλωσε o Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Νοτίων Χωρών στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα, αν η Ε.Ε. δεν επιλύσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νότιες χώρες της Ε.Ε. εξαιτίας των εισροών μεταναστών, η Ε.Ε. στο σύνολό της θα εκτεθεί σε «απομονωτισμό, εθνικισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία». Οι προσπάθειες για μια δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο πρέπει να συνεχιστούν και να συνοδεύονται από μια ενισχυμένη προσπάθεια συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες στην Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή, καθώς και στην υπο-Σαχάρια Αφρική προκειμένου να υπάρχει ανάσχεση των ροών.
Κάτι τέτοιο απαιτεί μεγαλύτερη δέσμευση για αναπτυξιακές πολιτικές σε αυτές τις περιοχές και δεν μπορεί να περιοριστεί στην υπάρχουσα προσέγγιση που βασίζεται στην αντιμετώπιση των εγγύτερων νότιων κρατών όπως η Λιβύη ως «ανθρώπινες ουδέτερες ζώνες» ή «δεσμοφύλακες πρώτης ανάγκης». Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από όσους διαφεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες της Μ.Ανατολής μεταβαίνουν σε γειτονικά κράτη όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία και το ίδιο ισχύει και για την υπο-Σαχάρια Αφρική, σημειώνει η ιρλανδέζικη εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ