Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν το Ιράν ότι αυξάνει το απόθεμά του σε ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, χωρίς καμιά αξιόπιστη δικαιολογία για πολιτικούς σκοπούς. Οι τρεις χώρες απαίτησαν το Ιράν να «αντιστρέψει την πυρηνική κλιμάκωση» σε κοινή ανακοίνωση, δημοσιοποιώντας την πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Ισλαμική Δημοκρατία υποστηρίζει ότι έχει νόμιμο δικαίωμα να διατηρεί πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας για πολιτικούς σκοπούς, κυρίως για παραγωγή ενέργειας, και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως υποπτεύονται πολλές δυτικές χώρες.
Οι τρεις κυβερνήσεις, που αναφέρονται ως E3, επισήμαναν ότι «το απόθεμα εμπλουτισμένου σε υψηλό βαθμό ουρανίου του Ιράν δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να προχωρήσει γρήγορα στην παραγωγή επαρκούς σχάσιμου υλικού για αρκετά πυρηνικά όπλα».
Η E3 επίσης προειδοποίησε για την πιθανότητα επαναφοράς κυρώσεων κατά του Ιράν, επικαλούμενη ρήτρα της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία του 2015, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), έθεσε περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση διεθνών κυρώσεων.
Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα ουρανίου του, φτάνοντας το 60% εμπλουτισμού, ενώ το όριο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι το 90%.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πλευρές βρίσκονται σε «αδιέξοδο» εδώ και δέκα μήνες, με τον ιρανό πρεσβευτή να αντεπίθενται στις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές χώρες είναι αυτές που παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ