Εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας για την Αγία Σοφία στέκεται η UNESCO

Εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας για την Αγία Σοφία στέκεται η UNESCO

Tην 44η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας πραγματοποιεί η Unesco – Με απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη βάζει «φρένο» στα σχέδια της Τουρκίας

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, με βάση τις διπλωματικές πηγές του, η εν λόγω απόφαση της Unesco είναι η ιδανική για την χώρα μας, καθώς ικανοποιεί της επιδιώξεις της.

Η Τουρκία, που από την πλευρά της αρνείται τον διάλογο και την σχετική ενημέρωση για τα σχέδιά της για τις αλλαγές στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, θλίβει την Επιτροπή, ενώ την ίδια στιγμή οι εκκλήσεις για να ακολουθήσει τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού είναι πολυάριθμες.

Η Επιτροπή τονίζει την ανησυχία της σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η Τουρκία στον οικουμενικό χαρακτήρα των δύο μνημείων.

Καλέι λοιπόν την Τουρκία να παρουσιάσει τα σχέδιά της και να δεχτεί τον διάλογο πριν να πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή.

Με την απόφαση της Επιτροπής, ζητείται από την Τουρκία να παραδώσει ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έως την 1η Φεβρουαρίου του 2022, ώστε η Επιτροπή να συζητήσει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο.

Στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει ως μέλος η Ελλάδα, αλλά ως παρατηρητής. Σκοπεύει όμως να βρεθεί ανάμεσα στα 21 κράτη-μέλη που συμμετέχουν κατά την επόμενη περίοδο.

Από την πλευρά της η χώρα μας, έχει κάνει τις δικές της προσπάθειες σχετικά με το ζήτημα των δύο μνημείων, με το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενό συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να απευθύνονται προς τα κράτη-μέλη της Επιτροπής.

Ο στόχος τους είναι διπλός: να πραγματοποιηθεί το θετικό για τη χώρα μας λεκτικό και να εμποδιστούν οι ανάλογες προσπάθειες της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει ήδη επιχειρήσει την αποφυγή του λεκτικού αυτού, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον ομόλογό του από την Αίγυπτο, Σάμεχ Σούκρι και άλλους υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών για το θέμα, με τον ρόλο της Αιγύπτου να είναι καθοριστικής σημασίας.

Δείτε επίσης: Νίκος Αναστασιάδης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Loading