ΕΕ: Η κατάσταση στην Τυνησία είναι πολύ επικίνδυνη – Έντονη η ανησυχία

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βοηθήσει μια χώρα που δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ΔΝΤ), τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Τυνησία και φοβάται την κατάρρευση της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επικαλούμενος το Γαλλικό Πρακτορείο.

propoli

«Η κατάσταση στην Τυνησία είναι πολύ επικίνδυνη», προειδοποίησε στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Εάν η Τυνησία καταρρεύσει, αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή MENA (μια ομάδα χωρών που βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική).

Θέλουμε να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι υπουργοί ζήτησαν από το Βέλγιο και την Πορτογαλία να στείλουν εκπροσώπους σε αποστολή στην Τυνησία προκειμένου να πραγματοποιήσουν “αξιολόγηση της κατάστασης ώστε να επιτραπεί στην Ε.Ε να καθοδηγήσει τα μέτρα της”, διευκρίνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βοηθήσει μια χώρα που δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ΔΝΤ), τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο Πρόεδρος Κάις Σάιεντ πρέπει να υπογράψει με το ΔΝΤ και να εφαρμόσει τη συμφωνία, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή για την Τυνησία», επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Πρόεδρος Saied ανέλαβε τις πλήρεις εξουσίες από τις 25 Ιουλίου 2021 και συνέλαβε πολλές προσωπικότητες. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν μια «αυταρχική μετατόπιση» που επηρεάζει αρνητικά τη νεαρή δημοκρατία που προέκυψε από την πρώτη εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

Πηγή : agerpres.ro

Δείτε επίσης: Βόλος: Νεαρός έκλεψε κωδικούς από πιστωτικές δικηγόρου και ξόδεψε 10.000 ευρώ

Loading