ΕΕ: Κυρώσεις σε 200 πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Ρωσία

ΕΕ: Κυρώσεις σε 200 πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Ρωσία

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή και τη συμπλήρωση 2 ετών από την εισβολή στην Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών συμφώνησαν σήμερα (21.02.24) στις Βρυξέλλες σε μια σημαντική διεύρυνση του καταλόγου των προσώπων και των οργανισμών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην ΕΕ πρέπει να δεσμευτούν. Στον κατάλογο θα προστεθούν περίπου 200 ονόματα. Επιπλέον, η νέα δέσμη κυρώσεων αποσκοπεί κυρίως στην αποτροπή της καταστρατήγησης των υφιστάμενων κυρώσεων. Για τον λόγο αυτό, θα καταχωριστούν περίπου 20 εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου δέκα εταιρείες από τρίτες χώρες. Τρεις εταιρείες λέγεται ότι προέρχονται από την Κίνα και μία από την Τουρκία. Τα ονόματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Στη συνέχεια, η ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να τους πωλεί αγαθά και τεχνολογίες με στρατιωτικές εφαρμογές.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών σχετικά με το 13ο πλέον πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρέπει πλέον να επισημοποιηθεί με γραπτή διαδικασία, όπως ανακοίνωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κατάλογος των επιπλέον προσώπων και εταιρειών που επηρεάζονται θα πρέπει στη συνέχεια να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι την επέτειο της έναρξης του πολέμου αυτό το Σάββατο -πάνω στην ώρα για την επέτειο της έναρξης του πολέμου.

Το πακέτο κυρώσεων θεωρείται κυρίως ως σύμβολο της επετείου, διότι δεν περιλαμβάνει νέες εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις.

Συνολικά, στον κατάλογο περιλαμβάνονται πλέον περισσότερα από 2.000 άτομα και εταιρείες. Τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν επηρεάζονται μόνο από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Δεν επιτρέπεται επίσης πλέον η επιχειρηματική συνεργασία μαζί τους και δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδός τους στην ΕΕ.

Η πιο πρόσφατη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας περιελάμβανε την απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών και διαμαντένιων κοσμημάτων από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζει η Handelsblatt.

Εδώ και αρκετό καιρό ισχύει επίσης μια εκτεταμένη απαγόρευση εισαγωγών αργού πετρελαίου, άνθρακα, χάλυβα, χρυσού και ειδών πολυτελείας, καθώς και τιμωρητικά μέτρα κατά τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης ότι μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε η απόσπαση των εσόδων από τη φύλαξη των δεσμευμένων κεφαλαίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την Ουκρανία.

Η συμφωνηθείσα διαδικασία προβλέπει, ως πρώτο βήμα, να διασφαλιστεί ότι τα έκτακτα έσοδα από τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας κρατούνται χωριστά.

Σε δεύτερο βήμα, προβλέπεται στη συνέχεια η μεταφορά μέρους των κεφαλαίων στην Ουκρανία. Ωστόσο, πρέπει να συνταχθούν ακόμη περαιτέρω νομικά κείμενα για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να προκύψει ένα ποσό δισεκατομμυρίων ετησίως, καθώς, σύμφωνα με την Επιτροπή, περισσότερα από 210 δισεκατομμύρια ευρώ από τη ρωσική κεντρική τράπεζα έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ και τα έσοδα από τη φύλαξη των κεφαλαίων αυξάνονται συνεχώς.

Δείτε επίσης: Χαμόγελο του Παιδιού: Εντοπίστηκε η 14χρονη Κλεοπάτρα

Loading

Play