Σύσταση προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μην ενισχύουν χρηματοδοτικά όσες επιχειρήσεις έχουν δεσμούς με φορολογικούς παραδείσους ή έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, η Κομισιόν συνιστά στα κράτη – μέλη να μη στηρίζουν χρηματοδοτικά επιχειρήσεις που έχουν σχέσεις με χώρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΕ με τις μη συνεργαζόμενες φορολογικά περιοχές. Οι ίδιοι περιορισμοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να εφαρμόζονται και για επιχειρήσεις που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της οικονομικής απάτης, της διαφθοράς και για τη μη καταβολή φόρων και εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.
Κατ’ εξαίρεση, επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με φορολογικούς παραδείσους θα μπορούν να στηρίζονται χρηματοδοτικά, εάν έχουν καταβάλει επαρκή φόρο στο κράτος – μέλος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. την τελευταία τριετία) ή εάν έχουν πραγματική οικονομική παρουσία στη χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους. Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη – μέλη να θεσπίσουν κατάλληλες κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την παροχή ψευδών ή ανακριβών πληροφοριών.
Η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με τα κράτη – μέλη τα συγκεκριμένα σχέδιά τους για να διασφαλιστεί ότι η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης, ιδίως υπό μορφή ανακεφαλαιοποιήσεων, θα περιορίζεται στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου χορηγούνται σε επιχειρήσεις εξαιρετικού ύψους κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Ειδικά σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι αποδεκτό οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από δημόσια στήριξη να ακολουθούν πρακτικές φοροαποφυγής με τη συμμετοχή φορολογικών παραδείσων. Αυτό θα συνιστούσε κατάχρηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών και της ΕΕ, εις βάρος των φορολογουμένων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Από κοινού με τα κράτη μέλη, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει».
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών της ΕΕ για ανάκαμψη. Η κρίση αυτή μας αφορά όλους και ο καθένας πρέπει να πληρώσει το μερίδιο φόρου που του αναλογεί, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να μην υπονομεύσουμε τις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάκαμψη. Αυτοί που εσκεμμένα παρακάμπτουν τους φορολογικούς κανόνες ή εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να επωφελούνται από τα συστήματα που προσπαθούν να καταστρατηγήσουν. Πρέπει να προστατεύσουμε τους δημόσιους πόρους μας, ώστε να μπορούν πραγματικά να στηρίξουν τους έντιμους φορολογούμενους σε ολόκληρη την ΕΕ.»