ΕΕ: Περισσότερα από 700 εκ. ευρώ σε επτά χώρες για φυσικές καταστροφές – 1,4 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

ΕΕ: Περισσότερα από 700 εκ. ευρώ σε επτά χώρες για φυσικές καταστροφές – 1,4 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εκταμίευση σχεδόν 720 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για βοήθεια σε επτά χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2021.

Το ποσό των 718,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διανεμηθεί ως εξής:

· Για τον σεισμό στην Κρήτη: 1,4 εκ. ευρώ

· Για την έκρηξη του ηφαιστείου στην Λα Πάλμα της Ισπανίας: 9,5 εκ. ευρώ

Όσον αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου του 2021:

· 612,6 εκ. ευρώ για τη Γερμανία

· 87,7 εκ. ευρώ για το Βέλγιο

· 4,7 εκ. ευρώ για τις Κάτω Χώρες

· 797,520 ευρώ για την Αυστρία

· 1,8 εκ. ευρώ για το Λουξεμβούργο

Το πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε με 555 ψήφους υπέρ, 7 κατά και κατά 4 αποχές.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται εδώ στην πρόταση της Επιτροπής και στο σχέδιο έκθεσης της εισηγήτριας Henrike Hahn (Πράσινοι, Γερμανία).

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Henrike Hahn (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε τα εξής: «Ως ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα κονδύλια που εγκρίθηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο θα συμβάλουν σημαντικά στις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά από τέτοιας κλίμακας φυσικές καταστροφές. Η καταπολέμηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.»

Σχετικές πληροφορίες

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάθηκε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας και αποτελεί απτό δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές. Το Ταμείο δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 100 περιστατικά φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών, καταιγίδων και ξηρασίας. Το Ταμείο έχει επίσης κινητοποιηθεί για 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει στήριξη 28 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Τζο Μπάιντεν: «Να θέσουμε όρια στην οπλοκατοχή»

Loading

Play