ΕΕ: Σφοδρή καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μπουρκίνα Φάσο, με εκατοντάδες θύματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε το Σάββατο στο κεντρικό-βόρειο νομό της Μπουρκίνα Φάσο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Η νέα επίθεση ευρείας κλίμακας που διαπράχθηκε από την ΟΥΙΜ στις 24 Αυγούστου στο Μπαρσαλογκό είχε εκατοντάδες θύματα, κυρίως αμάχους», δήλωσε ο κ. Μπορέλ. Οργάνωση συγγενών των θυμάτων της σφαγής, η Συλλογικότητα Δικαιοσύνη για το Μπαρσαλογκό, κατηγόρησε τις στρατιωτικές δυνάμεις πως ανάγκαζαν κατοίκους να βγουν από την κοινότητα για να σκάψουν χαράκωμα, εκθέτοντάς τους στην επίθεση της ΟΥΙΜ, τζιχαντιστικής παράταξης που έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα.

Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Μπουρκίνα Φάσο, τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, προσέθεσε ο κ. Μπορέλ. Οι Βρυξέλλες εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα και στην περιοχή, ενθαρρύνοντας όλες τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι κύκλοι βίας και να προληφθεί κάθε κλιμάκωση, ενώ τονίζουν πως η πάλη κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ δεν μπορεί να εξασθενίσει.

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει τη βούλησή της να σταθεί στο πλευρό του λαού της Μπουρκίνα Φάσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και αντιπροέδρου της Κομισιόν. Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απολογισμός θυμάτων της επίθεσης από το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπουρκίνα Φάσο. Τέσσερις υπουργοί και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου επισκέφθηκαν την επόμενη της επίθεσης την Καγιά, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες, και κατόπιν την Μπαρσαλογκό.

Από το 2015, η χώρα του Σαχέλ πλήττεται συχνά από επιθέσεις τζιχαντιστών, με πάνω από 20.000 θανάτους -αμάχων και στρατιωτικών-, εκ των οποίων σχεδόν 3.800 μόνο φέτος, σύμφωνα με την ACLED, μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις απώλειες από ένοπλες συγκρούσεις σε διεθνές επίπεδο.

©

Loading