ΕΕ: Σημαντική ανησυχία για την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές

ΕΕ: Σημαντική ανησυχία για την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζουζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε χθες ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν «εξαιρετικά ανήσυχες» για την «πολιτική κρίση που βαθαίνει» στη Βενεζουέλα, σχεδόν έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, το αποτέλεσμα των οποίων έχει απορριφθεί από την αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ, εκ μέρους των 27 κρατών-μελών, ακολούθησε την επικύρωση, την Πέμπτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) της Βενεζουέλας των επίσημων αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία.

Αντίθετα, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών, όπως αυτές των ΗΠΑ, του Περού, της Αργεντινής, του Ισημερινού, του Παναμά, της Ουρουγουάης και της Κόστα Ρίκα, αναγνωρίζουν τη νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει «αποδείξεις» για τη νίκη του υποψηφίου της με πάνω από το 60% των ψήφων, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση διέπραξε εκλογική απάτη. Ο κ. Μπορέλ καλεί το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) να «δώσει στη δημοσιότητα» τα πλήρη πρακτικά της καταμέτρησης και να επιτρέψει «ανεξάρτητη επαλήθευση» αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η «αξιοπιστία» των αποτελεσμάτων.

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση, τα οποία προέρχονται από τους δικούς της εκλογικούς αντιπροσώπους, θεωρώντας ότι αυτά αποδεικνύουν ότι «νικητής με μεγάλη πλειοψηφία» έπρεπε να ανακηρυχθεί ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια.

«Οι αρχές της Βενεζουέλας πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των πολιτών (…) να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις χωρίς φόβο αντιποίνων», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, ενώ η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε μαζική κινητοποίηση μεθαύριο Τετάρτη, ακριβώς έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η ανακοίνωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ ζητά επίσης να «αποσχεθούν από την άσκηση υπέρμετρης βίας, να τερματίσουν την καταστολή και τον διωγμό της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι». Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε πως στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τις εκλογές, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.260 συνελήφθησαν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 27. Οι αρχές στο Καράκας αναφέρουν επίσης σχεδόν διακόσιους τραυματίες και πάνω από 2.400 συλλήψεις.

Ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε νωρίτερα το μήνα ότι όσοι εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια θα τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη: «Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει χάρη», τόνισε στους υποστηρικτές του.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Γκονσάλες Ουρούτια, δήλωσε ότι η κλήση που δέχτηκε από την εισαγγελία έγινε χωρίς καμιά «εγγύηση ανεξαρτησίας» της δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «πολιτική» την έρευνα σε βάρος του. Δεν διευκρίνισε εάν σκοπεύει να παρουσιαστεί στην εισαγγελία, όπου έχει κληθεί για σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας).

©

Loading