ΕΕ: Τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 10 – 11 Μαρτίου

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 10 – 11 Μαρτίου

H κατάσταση στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, θα είναι τα βασικά θέματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι.

propoli

Σύμφωνα με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες της σύγκρουσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτή η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Ρωσία προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό. Επαινούμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του. Μαζί με την Ουκρανία, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ΕΕ έδειξε ενότητα και δύναμη, ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας. «Επιβάλαμε στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν εγκριθεί ποτέ. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν συντονισμένη ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη επιδεικνύουν επίσης τεράστια αλληλεγγύη φιλοξενώντας αμέτρητους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο», αναφέρει η επιστολή.

Εξάλλου, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε τρία θέματα: στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα και στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.

«Τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις, δεσμευτήκαμε μαζί σε μια φιλόδοξη στρατηγική ατζέντα. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων, είναι πιο επείγον από ποτέ να λάβουμε αποφασιστικά βήματα προς την οικοδόμηση της κυριαρχίας μας, τη μείωση των εξαρτήσεών μας και τον σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την πρώτη ημέρα θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το θέμα της άμυνας και της ενέργειας. Στις 11 Μαρτίου, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο», παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Loading