Μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς το Βιετνάμ φορολογούνται πλέον λιγότερο από προχθές, 1η Αυγούστου.
Επίσης, με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ θα καταργηθούν σταδιακά οι δασμοί στο 99% όλων των αγαθών που εμπορεύονται οι δύο πλευρές.
Ακόμη καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση στο Βιετνάμ για τις ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να επενδύουν και να υποβάλλουν προσφορές για κρατικά συμβόλαια με τους ίδιους όρους με τους τοπικούς ανταγωνιστές.
Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας τα οικονομικά οφέλη πάνε χέρι χέρι με τις εγγυήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται τώρα κάθε ευκαιρία για να επανακτήσει την ισχύ της μετά την κρίση του κορονοϊού. Εμπορικές συμφωνίες όπως η σημερινή δίνουν την ευκαιρία στις εταιρίες μας να έχουν πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της εφαρμογής της συμφωνίας.
Ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν επισήμανε ότι το Βιετνάμ αποτελεί στο εξής μέρος του κλαμπ των 77 χωρών που κάνουν εμπόριο με την ΕΕ υπό διμερώς συμφωνημένους προτιμησιακούς όρους.
Η συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ είναι η πιο περιεκτική εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με αναπτυσσόμενη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες του Βιετνάμ στο οποίο δίνει περίοδο άνω των 10 χρόνων προκειμένου να εξαλείψει τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Παρόλα αυτά ορισμένες σημαντικές ευρωπαϊκές εξαγωγές, όπως τα φαρμακευτικά, τα χημικά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εισέρχονται χωρίς δασμούς από την αρχή της εφαρμογής της συμφωνίας, δηλ. την 1η Αυγούστου.
Τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως το μοσχάρι, οι ελιές και το λάδι θα απαλλαγούν από δασμούς έπειτα από τρία χρόνια, ενώ τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και λαχανικά έπειτα από πέντε χρόνια.
Περιλαμβάνονται επίσης ειδικές πρόνοιες για τα δασμολογικά εμπόδια που αφορούν τις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και παρέχεται προστασία από την απομίμηση 169 παραδοσιακών ευρωπαϊκών προϊόντων όπως το ροκφόρ, το Πόρτο, το Irish Cream, το προσούτο και άλλα με αναγνωρισμένη γεωγραφική ένδειξη.
Σημειώνεται ότι το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στον Οργανισμό Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μετά τη Σιγκαπούρη με ύψος ανταλλαγής προϊόντων 45,5 δισ. ευρώ -το 2019- και υπηρεσιών 4 δισ. ευρώ- το 2018.
Οι κυριότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές στο Βιετνάμ είναι υψηλής τεχνολογίας προϊόντα, ηλεκτρικός εξοπλισμός, αεροπλάνα, αυτοκίνητα και φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ οι εξαγωγές του Βιετνάμ αφορούν ηλεκτρονικά προϊόντα, υποδήματα, υφάσματα, ρουχισμό, καφέ, ρύζι κ.λπ.
Με συνολικό ύψος ξένων άμεσων επενδύσεων 7,4 δισ. ευρώ (2018), η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Βιετνάμ και οι κυριότερες επενδύσεις εντοπίζονται στη βιομηχανική παραγωγή.
Η συμφωνία είναι μια σημαντική δέσμευση της ΕΕ στην Ασία και προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες με την Ιαπωνία και την Κορέα.
Δείτε ακόμη:
Σερβία: Ορκίστηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου