Εγκρίθηκε η κατασκευή τουλάχιστον 2.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Εγκρίθηκε η κατασκευή τουλάχιστον 2.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ενέκρινε σήμερα την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η πρώτη άδεια που δίνεται για την κατασκευή νέων κατοικιών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και δύο αραβικές χώρες του Κόλπου.

Το ανώτατο συμβούλιο σχεδιασμού της πολιτικής διοίκησης έδωσε τη συγκατάθεσή του για την κατασκευή κάπου 2.166 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Οι άδειες αυτές τερματίζουν μια περίοδο οκτώ μηνών κατά την οποία είχε παγώσει ουσιαστικά η κατασκευή νέων κατοικιών στην κατεχόμενη από το 1967 από το Ισραήλ περιοχή και σημειώνεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με δύο χώρες του Κόλπου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και έγιναν οι πρώτες αραβικές χώρες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως οι συμφωνίες αυτές συνιστούν «προδοσία» εκ μέρους χωρών τις οποίες κατηγορούν ότι συνθηκολόγησαν με το Ισραήλ χωρίς να περιμένουν τη γέννηση του κράτους τους. Κατά το παρελθόν η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης εθεωρείτο ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε αραβικές χώρες.

Οι ισραηλινοί οικισμοί εκτιμάται ότι δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται εμπόδιο για τη λύση δύο κρατών με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, υπενθυμίζει ο ΟΗΕ. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο πως οι οικισμοί αυτοί δεν είναι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στα τέλη Ιανουαρίου το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη (το 30% της Δυτικής Όχθης) και τουλάχιστον 130 υφιστάμενων οικισμών, καθώς και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια ακρωτηριασμένη εδαφική έκταση.

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να αναστείλει το σχέδιό του για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τις μοναρχίες του Κόλπου. Μια ‘παραχώρηση’ που χαιρετίστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις οι οποίες θεωρούν ότι αποτελεί μια ελπίδα για ειρήνη.

Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «αναβλήθηκε» απλώς και πως το Ισραήλ «δεν έχει παραιτηθεί από αυτήν».

Η κατασκευή άλλων 2.000 κατοικιών αναμένεται επίσης να εγκριθεί αύριο, Πέμπτη, ανέφερε η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού “Ειρήνη τώρα” σε μια ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου «ενισχύει ντε φάκτο την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης» υπογραμμίζει η οργάνωση.

 

Σύμφωνα με την “Ειρήνη τώρα”, 560 νέες κατοικίες θα οικοδομηθούν στον οικισμό Χαρ Τζίλο (1.600 κάτοικοι), που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, και πολλοί οικισμοί που έχουν κατασκευασθεί χωρίς επίσημη κυβερνητική άδεια θα νομιμοποιηθούν αναδρομικά.

Τουλάχιστον 450.000 Ισραηλινοί ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια επί Νετανιάχου και κατά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την “Ειρήνη τώρα”, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταστρέφει μια ευκαιρία για ειρήνευση.

«Αντί να επωφεληθεί από τις συμφωνίας με χώρες του Κόλπου και να προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, εκτρέπει τις προτεραιότητες του Ισραήλ προκειμένου να ικανοποιήσει μια περιθωριακή μειοψηφία» του παραδοσιακού εθνικιστικού εκλογικού ακροατηρίου του, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η κατασκευή των νέων κατοικιών έχουν εγκριθεί από τον επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Μπλε-Λευκό Μπένι Γκαντς, πρώην αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και νυν υπουργού Άμυνας, αναφέρει η “Ειρήνη τώρα”.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα του Ισραήλ προς τη διεθνή κοινότητα που δηλώνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών», επισημαίνει η οργάνωση.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play