Ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που συνεδρίασαν χθες Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία κάλεσαν το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα αραβικά εδάφη που κατέχει για να υπάρξει «συνολική» ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Η «δίκαιη και συνολική ειρήνη στην περιφέρεια» δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο αφού «τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στο σύνολο των κατεχόμενων εδαφών» από το 1967, όπως προβλέπουν «αποφάσεις του ΟΗΕ και το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002», κατά το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. Η κοινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που φιλοξένησε η Σαουδική Αραβία, κάλεσε να ενωθούν τα παλαιστινιακά εδάφη -η Λωρίδα της Γάζας και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη- και να εγκαθιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατέχει το Ισραήλ.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς παρότρυνε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο, ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει την «επίθεσή» του.
Η σύνοδος του Ριάντ, αφιερωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έδωσε την ευκαιρία στις χώρες που συμμετείχαν να εκφράσουν τις προσδοκίες τους ενόψει της κυβέρνησης του εκλεγμένου προεδρικού Ντόναλντ Τραμπ.
Στην πρώτη του θητεία, ο Ρεπουμπλικάνος είχε ενισχύσει τις διαθέσεις υπέρ του Ισραήλ, ιδίως με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ είχε συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες όπως το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Σουδάν, μέσω των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ. Ωστόσο, από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, μόνο η Αίγυπτος και η Ιορδανία είχαν μέχρι τότε επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθεται σταθερά στη λεγόμενη λύση των δυο κρατών, την οποία υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Η εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους «σήμερα» δεν είναι «ρεαλιστικό» σχέδιο, υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γεδεών Σάαρ, επισημαίνοντας πως το όπως αποκαλείται «παλαιστινιακό κράτος» θα ήταν «κράτος της Χαμάς».
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο «καταδίκασαν σθεναρά» τη δράση του ισραηλινού στρατού, καταγγέλλοντας πως διαπράττει το «έγκλημα της γενοκτονίας» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν εκεί επιχείρηση από την 6η Οκτωβρίου, προκειμένου, κατά την άποψή τους, να αποτρέψουν την ανασύνταξη μονάδων της Χαμάς.
Η σύνοδος κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «απαγορεύσει την εξαγωγή ή τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ» και καταδίκασε «τις ακατάπαυστες επιθέσεις των ισραηλινών αρχών» εναντίον του ΟΗΕ.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την εισβολή της Χαμάς σε τομείς του Ισραήλ τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι. Η ευρείας κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 43.600 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για την «ισχυρή πιθανότητα» εμφάνισης «λιμού» στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.
Από την 23η Οκτωβρίου, το Ισραήλ διεξάγει ταυτόχρονα πόλεμο στον Λίβανο κατά της Χεζμπολά, με βαρύτατους βομβαρδισμούς να σημειώνονται και στη Σαξάκια και στην Άιν Γιακούμπ.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ δήλωσε πως ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει «αμέσως» τους πολέμους.
Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη, με τη Χεζμπολά να δηλώνει ότι είναι «έτοιμη για πόλεμο μακράς διάρκειας».
Η κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται να ακολουθεί τακτική εναλλαγής θερμού και κρύου, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να προκαλούν θύματα και στη Λωρίδα της Γάζας.