ΕΚ: Να δοθούν επαρκείς πόροι για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – Δήλωση Ν. Ανδρουλάκη

ΕΚ: Να δοθούν επαρκείς πόροι για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – Δήλωση Ν. Ανδρουλάκη

Την έγκρισή της να χρηματοδοτηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 με τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ – όπως είχε προτείνει η Επιτροπή – έδωσε η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ και αναμένεται η υιοθέτηση της απόφασης από την Oλομέλεια του ΕΚ.
 
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει στηρίξει τα κράτη μέλη σε επιχειρήσεις διάσωσης μετά από σεισμούς, καταιγίδες και πλημμύρες, κατάσβεσης πυρκαγιών και εκκένωσης περιοχών ή μεταφοράς πολιτών της ΕΕ εν μέσω κρίσεων – όπως έγινε με την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 στην Κίνα – συντονίζοντας και συνδράμοντας προσπάθειες των σχετικών δυνάμεων.
 
Για να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια ως προς τη χρήση πόρων της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «η κατανομή πόρων μεταξύ των τριών πυλώνων του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση) θα πρέπει να οριστεί με ακρίβεια».
 
Η επιτροπή τονίζει επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο μερίδιο των κονδυλίων στον τομέα της ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς απαραίτητου νέου εξοπλισμού, υλικών και άλλων πόρων για το πρόγραμμα RescEU, το οποίο βοηθά τα κράτη μέλη που πλήττονται από καταστροφές όταν οι σχετικοί εθνικοί πόροι δεν επαρκούν.
 
Τέλος, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στην Επιτροπή για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές τα επόμενα επτά χρόνια.
 
 
Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη
 
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) τόνισε την ανάγκη στήριξης του προγράμματος RescEU για την εφαρμογή του οποίου είχε πρωταγωνιστήσει: «Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει την πρόθεση του Κοινοβουλίου να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι περικοπές του προϋπολογισμού που προτείνουν τα κράτη μέλη, για ένα από τα πιο επιτυχημένα και αποτελεσματικά από οικονομική άποψη προγράμματα, είναι απαράδεκτες. Πρέπει να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε τα μέσα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του RescEU, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις καλύτερες πτυχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
 
Η έκθεση θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σε προσεχή σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ, ενώ μετά την υιοθέτησή της το Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη.
©Πηγή: amna.gr

Loading