Εκλογές Ελ Σαλβαδόρ | Ο 42χρονος Μπουκέλε επανεξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος

Εκλογές Ελ Σαλβαδόρ | Ο 42χρονος Μπουκέλε επανεξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος

Ο Μπουκέλε επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό πάνω από 85%.

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε διαβεβαίωσε πως εξασφάλισε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας «πάνω από 85% των ψήφων», καθώς φαίνεται πως οι Σαλβαδοριανοί τον επιβράβευσαν για τον ανελέητο «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών που ως πριν από σχεδόν δυο χρόνια τρομοκρατούσαν τους πολίτες.

Ο πρόεδρος, 42 ετών, στην εξουσία από το 2019, τόνισε ακόμη πως η παράταξή του, το κόμμα Νέες Ιδέες, εξασφαλίζει «τουλάχιστον τις 58 από τις 60» έδρες του κοινοβουλίου. Πρόκειται για αποτελέσματα «ρεκόρ στη δημοκρατική ιστορία του κόσμου ολόκληρου», όπως τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Το ινστιτούτο CID Gallup, δημοσκόπηση εξόδου του οποίου έφερε νωρίτερα τον κ. Μπουκέλε να επικρατεί με το 87% των ψήφων, τόνισε και αυτό πως πρόκειται για νίκη με εύρος διαφοράς «που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογές».

Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό στο Σαν Σαλβαδόρ όταν επιβεβαιώθηκε η νίκη του προέδρου, ο οποίος έδωσε ραντεβού στους υποστηρικτές του μπροστά στο εθνικό παλάτι, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Η Λορένα Εσκομπάρ, 38χρονη νοσοκόμα που τον περίμενε μαζί με την οικογένειά της εκεί, είπε πως «αισθανόμαστε παραπάνω από ευτυχείς για αυτή τη νίκη, θα έχουμε τον Μπουκέλε για άλλα πέντε χρόνια».

Ο κ. Μπουκέλε εξέφρασε ικανοποίηση επειδή νίκησε τον «καρκίνο» των συμμοριών μεν, αλλά πρόσθεσε πως πρόθεσή του είναι να διατηρήσει σε ισχύ την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», που επέβαλε το 2022, αφού ψήφισε, όλο χαμόγελα, με λευκό καπελάκι, τζιν και μπλε πόλο, έχοντας πλάι του τη σύζυγό του.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης, αναπτύχθηκε ο στρατός στους δρόμους της μικρότερης χώρας της κεντρικής Αμερικής και 75.000 φερόμενοι ως εγκληματίες οδηγήθηκαν πίσω από τα σίδερα. Περίπου 7.000, που αποδείχθηκε ότι είχαν συλληφθεί άδικα, αποφυλακίστηκαν.

Οι δολοφονίες που αποδίδονται στις μάρας, τις συμμορίες των κακοποιών, μειώθηκαν θεαματικά, από τις 800 και πλέον το 2019, τη χρονιά που εξελέγη ο κ. Μπουκέλε, στις 57 πέρυσι, κατά τη ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

«Το Σαλβαδόρ είχε μεταστάσεις, αλλά το υποβάλαμε σε χειρουργείο, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αποθεραπείας, θα βγούμε όλοι με καλή υγεία, χωρίς τον καρκίνο των συμμοριών (…) Μένει να αναρρώσουμε», είπε νωρίτερα χθες ο κ. Μπουκέλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διάρκειας σχεδόν μιας ώρας.

Δέχθηκε, αξιοσημείωτα, ερωτήσεις για ζητήματα που εγείρουν επικριτές του, οι οποίοι καταγγέλλουν αυταρχική παρέκκλιση του αρχηγού του κράτους, καθώς πλέον έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, τον χαρακτηρίζουν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Αφού αντικατέστησε τα μέλη του συνταγματικού τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου και τον γενικό εισαγγελέα του Σαλβαδόρ, μπόρεσε να παρακάμψει το Σύνταγμα, που ορίζει ρητώς ότι ο πρόεδρος εκλέγεται για μια θητεία και δεν μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη, παίρνοντας «άδεια» από το αξίωμα λίγο καιρό πριν από την ψηφοφορία.

«Δεν αντικαθιστούμε τη δημοκρατία: το Σαλβαδόρ δεν είχε ποτέ δημοκρατία. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Σαλβαδόρ είναι πια δημοκρατία, δεν είμαι εγώ που το λέω, είναι ο λαός», αντέταξε ο κ. Μπουκέλε, προσθέτοντας πως επρόκειτο να «μάθουμε αν ο λαός υποστηρίζει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» όταν ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ (2015-2018), στην πολιτική από το 2012, ο Ναγίμπ Μπουκέλε έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος τον εαυτό του «κουλ δικτάτορα», αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό επικριτές του εντός και εκτός χώρας που επισημαίνουν την παρέκκλισή του στον αυταρχισμό. Η ανέγερση πελώριας φυλακής υψίστης ασφαλείας με δρακόντειες συνθήκες κράτησης και οι μαζικές συλλήψεις χωρίς εντάλματα συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Γιατί έχουμε το υψηλότερο ποσοστό φυλακίσεων στον κόσμο; Επειδή μεταμορφώσαμε την παγκόσμια πρωτεύουσα των δολοφονιών, την πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου, στην πιο ασφαλή χώρα» της αμερικανικής ηπείρου, δήλωνε πρόσφατα ο κ. Μπουκέλε. Και «ο μόνος τρόπος να το κάνουμε ήταν να συλλάβουμε όλους τους δολοφόνους».

Οι επίσημες στατιστικές συνηγορούν υπέρ του. Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών μειώθηκε στις 2,4 ανά 100.000 κατοίκους το 2023, από 87 το 2019.

Παρότι είναι μάλλον «υπέρ» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Μάριο Ντελγάδο, συνταξιούχος τραπεζικός, 68 ετών, εκτίμησε, αφού ψήφισε στη συνοικία Λα Καμπανέρα -άλλοτε προπύργιο της συμμορίας Barrio 18- ότι το μέτρο «παραβιάζει τα δικαιώματα όσων δεν είναι κλέφτες». Είπε εξάλλου πως εύχεται να υπάρξει «διάλογος» και «συναίνεση» στο κοινοβούλιο.

Ασφαλώς «η ασφάλεια βελτιώθηκε» όμως «ελπίζω πως αυτό θα έχει συνέχεια και επίσης ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση», τόνισε η Σάντος δε Μαρτίνες, 66χρονη νοικοκυρά, εξερχόμενη από το ίδιο εκλογικό τμήμα.

Πολλοί πολίτες του Σαλβαδόρ συνεχίζουν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ σε αναζήτηση δουλειάς και καλύτερης ζωής, για να ξεφύγουν από την ανέχεια, καθώς το 29% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.

Συνολικά 6.214.399 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων 741.094 κάτοικοι εξωτερικού -στη μεγάλη πλειονότητά τους ζουν στις ΗΠΑ-, κλήθηκαν να συμμετάσχουν χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Άγριος θάνατος για 68χρονη στην Αγγλία: Την κατασπάραξαν σκυλιά μπροστά στον εγγονό της

Loading

Play