Στο τραπέζι πιθανά μέτρα «για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» – Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα»
Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφύγουν μια νέα «έκρηξη» που θα προέρχεται από την Ασία ενώ το ίδιο θα εξετάσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημία του νέου κορονοϊού στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.
Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.
WHO’s role is to support countries as they negotiate a #PandemicAccord to commit to protecting future generations from pandemics.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) December 27, 2022
👉Want to learn more, visit our FAQ page -🔗https://t.co/NYtCYjDEgW pic.twitter.com/aj5zyQ4R49
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.
Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.
Επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.
«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι έχει αλλάξει στην Κίνα
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει τη διαχείριση του Covid-19 από τις 8 Ιανουαρίου, κατατάσσοντας την λοίμωξη στην κατηγορίας Β και όχι στην κατηγορία Α. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Λι Μπιν, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC), δήλωσε ότι διάφοροι παράγοντες έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την τελευταία προσαρμογή στη διαχείριση της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.
Τόνισε ότι η Κίνα παρακολούθησε στενά τη μετάλλαξη του ιού, προχώρησε γρήγορα στην προώθηση του εμβολιασμού και την προμήθεια φαρμάκων, δημιούργησε νέο σύστημα ιατρικής θεραπείας και πρόληψης και αύξησε την ικανότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Επί του παρόντος, με τη μετάλλαξη του ιού, την αλλαγή της επιδημικής κατάστασης, τη διάδοση του εμβολιασμού και τη συσσώρευση εμπειρίας στην πρόληψη και τον έλεγχο, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας της Κίνας έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο», δήλωσε ο Λι. Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να αφήσουμε τον ιό ή μια πλήρη έξοδο από τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Ιανουαρίου