Εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί για τον φόνο πάστορα στο Τέξας

Εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί για τον φόνο πάστορα στο Τέξας

Αφού πέρασε πάνω από δέκα χρόνια περιμένοντας τη θανατική του καταδίκη, ο Στίβεν Νέλσον, 37 ετών, που καταδικάστηκε το 2011 για τον φόνο πάστορα, εκτελέστηκε χθες στην πολιτεία του Τέξας. Ο Νέλσον ποτέ δεν σταμάτησε να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν διέπραξε το έγκλημα.

Μετά τη χορήγηση θανατηφόρων χημικών ουσιών, ο θάνατός του διαπιστώθηκε επίσημα στις 18:50 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας φυλακών της πολιτείας. Η εκτέλεση αυτή είναι η δεύτερη φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει προγραμματιστεί άλλη μία σήμερα στην Αλαμπάμα.

Ο Στίβεν Νέλσον είχε καταδικαστεί το 2011 για τον φόνο του 28χρονου πάστορα Κλιντ Ντόμπσον, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ασφυξία κατά τη διάρκεια ληστείας σε εκκλησία στην Άρλιγκτον, κοντά στο Ντάλας. Η γραμματέας του πάστορα, Τζούντι Έλιοτ, υπέστη βίαιη επίθεση αλλά επέζησε.

Ο Νέλσον αρνιόταν διαρκώς την ενοχή του, αλλά όλες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ισχυριζόταν ότι απλά κράταγε τσίλιες.

Δεκαπέντε ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, ο Νέλσον δήλωσε ότι η αναμονή για τον θάνατό του ήταν σκληρή και περιέγραψε την καθημερινή ψυχολογική επιβάρυνση που βιώνει. Στις τελευταίες του στιγμές, ζήτησε την παρουσία ιερέα, αναφέροντας ότι αυτή ήταν η πρώτη ανθρώπινη επαφή που είχε σε δεκατρία χρόνια.

Οι τελευταίες του λέξεις πριν από την εκτέλεση ήταν ότι αισθανόταν ειρηνικά και δεν φοβόταν.

Η θανατική ποινή, στην υποστήριξη της οποίας συγκαταλέγεται ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε άλλες τρεις, στην Καλιφόρνια, στο Όρεγκον και στην Πενσιλβάνια, έχει επιβληθεί μορατόριουμ.

Loading

Play