Τρία εξαιρετικά σπάνια τεχνουργήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεσέμπαρ περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων από 14 βουλγαρικά μουσεία που θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Η έκθεση Η Αρχαία Θράκη και ο Αρχαίος Κόσμος. Θησαυροί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα παρουσιάζει 150 και πλέον τεχνουργήματα και θα διαρκέσει από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 3 Μαρτίου 2025.
Τα αντικείμενα που έδωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεσέμπαρ για την έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυπώνουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης στην αρχαιότητα και τη συμβίωση με τους Θράκες. Η πόλη αποκαλείτο τότε Μεσέμπρια, το παλιό θρακικό όνομα για τη σημερινή Νεσέμπαρ.
Ο Τοντόρ Μαρβάκοφ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νεσέμπαρ, αναφέρεται στα εκθέματα, τη σημασία και την αξία τους.
Τα τρία εκθέματα περιλαμβάνουν μια μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα της Ιουλίας-Εκάτης από τον 2ο αιώνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα επιγραφή, μια μαρμάρινη πινακίδα από τον 4ο αιώνα π.Χ. με αφιέρωση στην Κυβέλη, και ένα κεραμικό σήμα με διάκοσμο αρχαίων σπιτιών.
Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι η πλάκα της Ιουλίας-Εκάτης, η οποία σημειώνει την ιστορία και την προέλευση της πόλης. Φέρει την επιγραφή: Η πατρίδα μου είναι η Μεσάμπρια, από το ‘Μέλσα’ και το ‘Μπρία’. Αυτό δείχνει την προέλευση του ονόματος Μεσάμπρια, που σημαίνει πόλη του Μέλσα. Μπρία είναι η θρακική ονομασία για την πόλη, ενώ ο Μέλσας ήταν ο ιδρυτής της.