Ανησυχία για τον υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη να προειδοποιεί για την ανάγκη προσοχής. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να ταρακουνάνε τα νερά μεταξύ Σαντορίνης, Ίου, Αμοργού και Αναφής, προκαλώντας ανησυχία για τον υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο. Αν και παρατηρείται μια αισθητή πτώση στην ένταση των σεισμών τις τελευταίες δύο ημέρες, ο κορυφαίος Έλληνας σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποιεί για την ανάγκη προσοχής, τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Ο Τσελέντης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από το συμβούλιο αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου της Ελλάδας λόγω πολιτικής παρέμβασης στη επιστημονική εργασία του, αντέτεινε την κατάσταση μέσω ενημέρωσης στα κοινωνικά δίκτυα το πρωί της Κυριακής, συνοδευόμενη από επιστημονικές απεικονίσεις δεδομένων.
Εξέφρασε την ανάγκη για μια ανοιχτόμυαλη προσέγγιση στην επιστήμη, υποστηρίζοντας ευρείες οπτικές και δημιουργική σκέψη αντί για αυστηρό δόγμα. Αν και οι πρόσφατες δονήσεις ήταν λιγότερο αισθητές, ο Τσελέντης διευκρίνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται σε χαμηλότερες κλίμακες, ενώ τα δεδομένα σεισμικότητας που κοινοποιήθηκαν από τις τελευταίες 24 ώρες επισημαίνουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης.
Στο μήνυμά του, ο καθηγητής αντέτεινε πρόωρες δηλώσεις από επιχειρηματίες και πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι η κρίση έχει περάσει και ότι ο τουρισμός μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επιπτώσεις. Προειδοποίησε κατά των βιαστικών συμπερασμάτων και επανέλαβε την ανάγκη για συνεχείς προληπτικές ενέργειες.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο σεισμολόγος τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί για την κατανόηση της εξελισσόμενης κατάστασης. Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα δύο κύρια ηφαιστειακά συστήματα της Σαντορίνης, η Νέα Καμένη και ο Κολούμπο, δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, η κίνηση του μάγματος κάτω από την επιφάνεια υποδεικνύει αυξανόμενη πίεση, με αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα εκραγεί μέσω νέας διόδου κοντά στο ακατοίκητο νησάκι Ανυδρος, που βρίσκεται 20 ναυτικά μίλια βόρεια της Σαντορίνης, ή από τον ίδιο τον υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, όπως εξήγησε ο Τσελέντης.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ροή λάβας τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ήπια και όχι εκρηκτική, είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βόρεια κοντά στον Ανυδρο. Μια επιπλέον ανησυχία είναι το ρήγμα Αμοργού, που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Αν και η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά, η πιθανότητα ενός τεκτονικού γεγονότος γύρω από το μέγεθος 6.0 παραμένει στο προσκήνιο και δεν πρέπει να παραβλέπεται, προειδοποίησε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr