Η Ελβετία αποφάσισε σήμερα νε επεκτείνει ευρύτερα την υποχρέωση επίδειξης του υγειονομικού πιστοποιητικού, απέναντι σε μια πανδημία Covid-19 που εξακολουθεί να γεμίζει τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε ένα ανεπαρκές ποσοστό εμβολιασμού
Από τη Δευτέρα, θα χρειάζεται η επίδειξη πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε εστιατόρια ή μπαρ, αλλά και για να πάει κάποιος να δει μια έκθεση, μια ταινία ή για να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός σε εσωτερικό χώρο, ανέφερε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασής του. Σε αντάλλαγμα θα μπορεί να βγάλει τη μάσκα και να μην τηρεί το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δικαιολογεί τα μέτρα αυτά –που δεν είναι καθόλου δημοφιλή σε ένα μέρος των Ελβετών και ανάμεσά τους σε ορισμένους επαγγελματίες– λόγω της «κατάστασης στα νοσοκομεία που παραμένει πιεσμένη και της κάλυψης των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι πολύ αυξημένη», ενώ ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται και «το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει ανοσοποιηθεί παραμένει πολύ μεγάλο για να εμποδίσει ένα νέο και σημαντικό κύμα μολύνσεων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Είναι σαφές πως τα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό Covid μετά τον εμβολισμό ή λόγω ανοσίας έπειτα από τη νόσησή τους θα έχουν στο εξής ένα σημαντικό πλεονέκτημα» σε σχέση με τους υπόλοιπους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Γκι Παρμελέν σε συνέντευξη Τύπου.
Το πιστοποιητικό μπορεί να αποκτηθεί είτε αποδεικνύοντας κάποιος ότι έχει εμβολιαστεί ή ανοσοποιηθεί, είτε με μοριακό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου, 72 ή 48 ωρών αντίστοιχα.
«Ο εμβολιασμός παραμένει ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός δρόμος για την αναχαίτιση της πανδημίας», είπε ο Παρμελέν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου μόνο το 59,01% του πληθυσμού που μπορούσε να εμβολιαστεί είχε λάβει μία δόση εμβολίου και το 52,35% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Η επέκταση του υγειονομικού πιστοποιητικού αφορά όσους είναι άνω των 16 ετών και περιορίζεται έως την 24η Ιανουαρίου 2022. Τα μέτρα μπορεί ωστόσο να αρθούν νωρίτερα αν η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιωθεί.
Ο Αλέν Μπερσέ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, υπογράμμισε πως, όπως και αλλού, το 90% των ανθρώπων «που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας και άρα δίνουν μάχη για τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί».
Όπως είπε, στη χώρα των 8,6 εκατ. κατοίκων υπάρχουν ακόμη 2,5 εκατ. άνθρωποι που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει, στους οποίους προστίθενται ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Σχεδόν 10.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid στην Ελβετία αφότου ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2020. Στη χώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 800.000 μολύνσεις.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα αποφασίσει επίσης στις 17 Σεπτεμβρίου για τα νέα μέτρα εισόδου στο ελβετικό έδαφος ανθρώπων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί ή εμβολιαστεί, μεταξύ της επανειλημμένης διενέργειας τεστ ή της εφαρμογής καραντίνας μετά την παρουσίαση αρνητικού τεστ κατά την είσοδο στη χώρα.
Οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων θα ενταθούν και τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Η μη τήρηση καραντίνας μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 10.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 9.200 ευρώ).
Δείτε επίσης: Covid-19: Η λειτουργία των πνευμόνων δεν επηρεάζεται έπειτα από λοίμωξη
- Σοκαριστική τραγωδία στον Πύργο: Πατέρας ανακάλυψε τον 14χρονο γιο του νεκρό στο σπίτι
- Νίκη για τη Σαχτάρ Ντόνετσκ: 2-0 κόντρα στην Μπρεστ με προοπτική πρόκρισης
- Λειψία – Σπόρτινγκ Λισαβόνας 2-1: Ιστορική νίκη για τους Γερμανούς
- Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιμένει ότι το μακεδονικό ζήτημα παραμένει άλυτο
- Ψευτογιατρός πουλά αποτοξινωτικά σκευάσματα για εμβολιασμένα άτομα κατά του κορονοϊού
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr