Η Γερμανία υπέβαλε νέο αίτημα στην ουδέτερη Ελβετία να της επιτρέψει να επανεξάγει ελβετικά πυρομαχικά στην Ουκρανία, στο πλαίσιο στήριξης της χώρας στον πόλεμό της ενάντια στη Ρωσία, κάτι που είχε απορριφθεί νωρίτερα φέτος από τη Βέρνη
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας δήλωσε ότι έχει ληφθεί επιστολή για το θέμα από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκι Παρμελίν “θα απαντήσει στην επιστολή σύντομα”, όπως μεταδίδει το Reuters. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει εάν έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα και η Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, δηλώνοντας μόνο ότι η Γερμανία βρισκόταν πάντα σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τους εταίρους της. Η Γερμανία έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με 30 άρματα μάχης Gepard καθώς και 60.000 πυρομαχικά για τα εν λόγω άρματα.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η Βέρνη άσκησε βέτο στην επανεξαγωγή πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής για τα αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard προς την Ουκρανία. Η Γερμανία ήθελε να στείλει στο Κίεβο βλήματα των 35 χιλιοστών που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα άρματα, τα οποία είχε προμηθευτή από ελβετικές εταιρείες πριν από δεκαετίες, ωστόσο η ελβετική κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τον ελβετικό νόμο περί ουδετερότητας και απαγόρευση την επανεξαγωγή τους στην Ουκρανία.
Διατυπώνοντας τη θέση της τον Ιούνιο, η Βέρνη τόνισε ότι “με βάση τα κριτήρια εξαγωγών που προβλέπει ο Νόμο για το Πολεμικό Υλικό και την αρχή της ίσης μεταχείρισης βάσει του νόμου περί ουδετερότητας, η Ελβετία δεν μπορεί να εγκρίνει αιτήματα για μεταφορά πολεμικού υλικού ελβετικής παραγωγής στην Ουκρανία”.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Μάμπρεχτ απέστειλε επισγολή στην Ελβετίδα ομόλογό της Βιόλα Άμχερντ ζητώντας της να αναθεωρήσει την απόφαση, όπως έγραψε την Πέμπτη η ελβετική εφημερίδα Tages-Angzeiger.
Σύμφωνα με την εφημερία και η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στη Βέρνη να επιτρέψει τις παραδόσεις πυρομαχικών από τη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βάλει “νερό στο κρασί” όσον αφορά τη συνήθη στάση ουδετερότητας που κρατά, ευθυγραμμιζόμενη σχεδόν με όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα.
Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με τη Ρωσία και θα καταστήσει δυσκολότερη την έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες.
Η αλλαγή στάσης από τη Βέρνη οδήγησε τη Ρωσία να απορρίψει την ελβετική πρόταση να αναλάβει χρέη εκπροσώπου των ουκρανικών συμφερόντων στη Ρωσία και των ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη χώρα.
Δείτε επίσης: Ελβετία: Μια Γερμανίδα έκαψε τη ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου επειδή την είχαν διώξει την προηγούμενη ημέρα