Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης κανόνων και ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αντιπαραθέτοντας τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο. «Στο βάθος έχουμε πίστη στην καινοτομία, αλλά θέλουμε επίσης μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Μακρόν, κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «αυτή είναι που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη για την Τεχνητή Νοημοσύνη τη στιγμή της επιτάχυνσης και της καινοτομίας» προσθέτοντας ότι έχουμε ανάγκη να θέσουμε κανόνες για να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Προτού, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προειδοποίησε ότι η «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να πλήξει μία βιομηχανία σε ταχεία άνθηση. Επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας», ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Ο Βανς προειδοποίησε για της συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», που «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος στις εξαγωγές τεχνολογίας 5G από την Κίνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγονται στις 61 χώρες που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στο Παρίσι για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική. Οι υπογράφουσες χώρες, όπως η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία, καλούν σε «παγκόσμιο διάλογο» και ζητούν την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς» για να καταστεί η τεχνολογία αυτή πιο προσβάσιμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ