Ενέργεια: Η Γερμανία “συμφωνεί ότι  διαφωνεί” με τη Γαλλία

Ενέργεια: Η Γερμανία “συμφωνεί ότι διαφωνεί” με τη Γαλλία

Η Γερμανία, μετά την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, αποφάσισε να επιταχύνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, κλείνοντας προοδευτικά τα εργοστάσια που λειτουργούν ακόμα.

Η Γερμανία “συμφωνεί να διαφωνεί” με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τοποθετηθεί πράσινη ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Πιστεύω ότι έχουμε σχέση τόσο στενή και βαθιά, γνωριζόμαστε τόσο καλά, που γνωρίζουμε ποια είναι η γαλλική θέση για την πυρηνική ενέργεια και η γαλλική πλευρά γνωρίζει άριστα ποια είναι η γερμανική θέση για το ζήτημα. Επομένως, μπορεί να πούμε ‘συμφωνούμε να διαφωνούμε’”, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP η Άννα Λούρμαν.

Το Παρίσι, το οποίο θέλει να ενισχύσει τη γαλλική βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας –πηγής ενέργειας σταθερής και απαλλαγμένης από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα–, και κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, που θέλουν να αντικαταστήσουν τους ιδιαίτερα ρυπογόνους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς τους που λειτουργούν με την καύση άνθρακα, τάσσονταν αναφανδόν υπέρ ενός τέτοιου κειμένου.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, μετά την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, αποφάσισε να επιταχύνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, κλείνοντας προοδευτικά τα εργοστάσια που λειτουργούν ακόμα. Κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς.

Την Παρασκευή, τρεις από τους τελευταίους έξι αντιδραστήρες που εξακολουθούσαν να λειτουργούν στη Γερμανία τέθηκαν εκτός υπηρεσίας.

Γενικά, θα έπρεπε να πάρουμε άλλη κατεύθυνση, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και για λόγους πολιτικής ανεξαρτησίας όσον αφορά την ενέργεια“, εξήγησε η κυρία Λούρμαν.

Αυτό είναι, για εμένα, επιχείρημα εναντίον του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και το ουράνιο πρέπει να έρχεται από κάπου. Δεν θα θέλαμε να είμαστε εξαρτημένοι από ενεργειακή σκοπιά από τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών“, πρόσθεσε η υφυπουργός Εξωτερικών.

Δείτε επίσης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση

Loading