Ενισχυμένες προσδοκίες για την επάνοδο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το 2022 – Η ανάλυση της Commerzbank

Ενισχυμένες προσδοκίες για την επάνοδο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το 2022 – Η ανάλυση της Commerzbank

«H αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS θα ενισχύσει τις προσδοκίες για επάνοδο της χώρας σε επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος» δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στο Reuters.

O Ράινερ Γκούντερμαν συνέχισε επισημαίνοντας πως : «Η αναβάθμιση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, από τη DBRS αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για μία επάνοδο στην επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος». 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε κατ’ εξαίρεση πέρυσι τα ομόλογα της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας του COVID-19.  Με την λήξη του προγράμματος, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ θα απαιτήσει μία επενδυτική αναβάθμιση, εξ ενός από τους σημαντικούς οίκους αξιολόγησης που θεωρεί αξιόπιστους η ΕΚΤ.

Ο αναλυτής της Commerzbank τόνισε πως αυτό μπορεί να πραγμοτοποιηθεί  από το φθινόπωρο του επομένου έτους, καθώς η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει μία αναβάθμιση τουλάχιστον δύο βαθμίδων από έναν από τρεις οίκους αξιολόγησης.

Ο DBRS ανέβασε την Ελλάδα την Παρασκευή στη βαθμίδα ΒΒ, η οποία παραμένει  χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αλλά με θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι μία ακόμη αναβάθμιση είναι πιθανή.

Οι αποδόσεις που σημείωσαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα,  καθώς η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, οι ανησυχίες για την κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande και η επιφυλακτικότητα που επικρατεί εν όψει της συνεδρίασης της Αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα άσκησαν πιέσεις στις μετοχές και ενίσχυσαν τα πιο ασφαλή κρατικά ομόλογα διεθνώς.

«Είναι καλύτερα να έχεις επενδύσει σε κρατικά ομόλογα παρά μετοχές και άλλα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα», επισήμανε αναλυτής της DZ Bank. «Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά αν αυτή είναι μία κρίση στην Κίνα που διαλύεται γρήγορα ή η αρχή για κάτι μεγαλύτερο», συνέχισε, για το θέμα της Evergrande. Οι επενδυτές επιφυλάσσονται και για το τι προκαλέσει σημαίνει η πίεση στην Evergrande για την κινεζική οικονομία και τις προοπτικές της», πρόσθεσε.

Loading

Play