Εντυπωσιακή πρόοδος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: 98% απορρόφηση πόρων και 130% εντάξεις έργων

Εντυπωσιακή πρόοδος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: 98% απορρόφηση πόρων και 130% εντάξεις έργων

   Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), καθώς σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα χρονοδιαγράμματα και όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί. Αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως η πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η κλιματική κρίση.

   Ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στους στόχους νέων προσκλήσεων και απορροφήσεων ως προς το ΠΑΑ, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που μεσολάβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

   Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, οι εντάξεις των έργων στο ΠΑΑ ανέρχονται στο 130%, ενώ η απορρόφηση των πόρων του έφτασε στο 98%. Σε αυτά δεν θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πόροι της μεταβατικής περιόδου, οι οποίοι φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον για εντάξεις και ολοκλήρωση πληρωμών έως το τέλος του 2025 με βάση τον κανόνα ν+3.

   Το 2022 οι ετήσιες πληρωμές για το ΠΑΑ έφτασαν τα 1,2 δισ. ευρώ, με υψηλές πληρωμές να αναμένονται και για τα έτη 2023 και 2024, παρά τους περιορισμούς στη ροή χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

   Ο κ. Παπαγιαννίδης τόνισε ότι με αυτές τις επιδόσεις το ΠΑΑ έχει υπερκαλύψει τους στόχους του ΕΣΠΑ για όλα τα έτη εφαρμογής του.

   Που οφείλεται αυτή η πορεία

   Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τέσσερις ήταν οι λόγοι που συντέλεσαν στην καλή πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ.

   1) Η υλοποίηση των μεγαλύτερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων με πόρους της Ε.Ε. και η αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων υπερδέσμευσης.

   2) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για τη στήριξη των παραγωγών στις πληγείσες περιοχές.

   3) Νέες προσκλήσεις και προδημοσιεύσεις προγραμμάτων με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.

   4) Επέκταση του πεδίου εφαρμογής των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ για τη στήριξη των επενδύσεων.

Loading

Play