Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία, οργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Ομιλητές ήταν η κα Lena Oloffson-Piras, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Δρ Lars Nordgren από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών). Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Δρ. Nordgren επεσήμανε την κοινωνική αξία και το όφελος της γνώσης των ελληνικών σήμερα, τονίζοντας ότ είναι απαραίτητα για την ανάγνωση των αρχαίων κειμένων και για την ανάγνωση της Βίβλου.
Τόνισε, επίσης, ότι τα ελληνικά είναι απαραίτητα και για την κατανόηση των αρχαίων επιγραφών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ρουνική γραφή, την πρώτη γραφή σε σουηδικό έδαφος, που διασώζεται σήμερα σε λίθους. Η γραφή αυτή θεωρείται ότι χρησιμοποιεί το αρχαίο ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.
Τέλος, επισήμανε ότι είναι απαραίτητα για την κατανόηση και ανάλυση της σημερινής κοινωνίας και της ιστορίας, κυρίως στην Ευρώπη και μεγάλα τμήματα του κόσμου. Εξήγησε,δε, ότι οι γλώσσες και κατ΄εξοχήν τα αρχαία ελληνικά είναι πολύτιμο εργαλείο αναζήτησης του εαυτού μας. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα επεδίωξαν να απαντήσουν στα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τις ομιλίες προλόγισαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Ανδρέας Φρυγανάς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία κα Katarina Areskoug-Mascarenhas ενώ παρουσιάστηκε, επίσης, σύντομο βίντεο το οποίο επιμελήθηκε το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας όπου ο γνωστός blogger Markus Olsson, απαρίθμησε σουηδικές λέξεις με ελληνική ρίζα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι Δήμων της Σουηδίας με αρμοδιότητα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Βιβλιοθηκών διάφορων περιφερειών Σουηδίας αρμόδιοι για θέματα έρευνας και τεκμηρίωσης θεμάτων σχετικών με την ΕΕ, μέλη της ελληνικής ομογένειας και εκπρόσωποι πολιτιστικών ιδρυμάτων χωρών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στη Στοκχόλμη.