Επανεξέταση του Brexit και οι προοπτικές επιστροφής νέων Ευρωπαίων στη Βρετανία

Επανεξέταση του Brexit και οι προοπτικές επιστροφής νέων Ευρωπαίων στη Βρετανία

Η Βρετανία εξετάζει τη δυνατότητα επιστροφής νέων Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο του Brexit, αναζητώντας νέες συνεργασίες. Το ζήτημα του Brexit εξακολουθεί να αποτελεί πηγή διχασμού για τη Μεγάλη Βρετανία, επηρεάζοντας τις πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας. Το πρόβλημα της μετανάστευσης αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ, όμως η εξέλιξή του επηρεάζει αρνητικά βασικούς τομείς όπως η εκπαίδευση.

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι ανησυχητική, καθώς οι ιδρύματα δυσκολεύονται να προσελκύσουν ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό από το εξωτερικό, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κόστους κατά 126% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η εξέλιξη έχει αντίκτυπο και στην προσέλκυση φοιτητών, με τα δίδακτρα να εκτοξεύονται και να προστίθεται το κόστος για την απόκτηση ειδικών βίζας.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε περικοπές σε πολλές ανώτατες σχολές, με ένα στα τέσσερα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου να σχεδιάζει την απώλεια έως και 10.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει άρθρο των Times, φαίνεται ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα που θα επιτρέψουν σε νέους Ευρωπαίους πολίτες να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξετάζει τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα επιτρέπει την εισδοχή δεκάδων χιλιάδων νέων. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα παραμονής για τουλάχιστον δύο χρόνια, με προοπτική επέκτασης για έναν επιπλέον χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αναφορές για περιορισμούς, καθώς ο ετήσιος αριθμός νέων που θα γίνονται δεκτοί θα είναι συγκεκριμένος. Το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει ανησυχίες για την καταγραφή και τα στατιστικά των μεταναστών.

Οι νέοι που θα έρθουν θα έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) με την καταβολή ενός μικρού αντιτίμου. Αν και η χώρα έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με την Αυστραλία και την Ισλανδία, οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συμφωνία σχετικά με τη μετακίνηση νέων, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την αρνητική εικόνα των Ευρωπαίων.

Στις 19 Μαΐου, ο Βρετανός πρωθυπουργός προγραμματίζει να υποδεχθεί Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο, σε μία Σύνοδο που θα στοχεύσει στην επανεκκίνηση των σχέσεων μετά το Brexit.

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων καλωσορίζει τις προτάσεις ως νίκη της κοινής λογικής, ενώ η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Πρίτι Πατέλ ασκεί κριτική στα σχέδια, θεωρώντας ότι προδίδουν τις αρχές του Brexit.

Σημαντική είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 91% των συμμετεχόντων υποστηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play