Επανεξέταση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Επανεξέταση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναμενόταν σήμερα να ανακριθεί και πάλι από την αστυνομία, την επομένη μαζικών διαδηλώσεων, που επεκτάθηκαν στα δύο τρίτα των επαρχιών της Τουρκίας.

Συνολικά, από την Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση 343 ανθρώπους σε διαδηλώσεις τη διάρκεια της νύχτας. Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά της σύλληψης του Ιμάμογλου. Το υπουργείο δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν για να αποτραπεί η «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν θα ανεχθούν «το χάος και τις προκλήσεις».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συλλήψεις συνεχίστηκαν τη διάρκεια της νύχτας στα σπίτια διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα Άγκυρα, η Σμύρνη και η Αττάλεια στα νότια.

Ο 53χρονος δήμαρχος, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σπίτι του, αναμενόταν να ανακριθεί και πάλι σήμερα το πρωί από την αστυνομία για τις κατηγορίες περί «υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το κόμμα του, ο Ιμάμογλου θα ανακριθεί στη συνέχεια από τον γενικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αργά το απόγευμα, πριν εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η ανάκριση του δημάρχου για την κατηγορία «διαφθοράς» χθες, διήρκησε «έξι ώρες». Ο κ. Ιμάμογλου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε έγγραφο 121 σελίδων, δήλωσε ο δικηγόρος του Μεχμέτ Πεχλιβάν.

Ο Οζγκούρ Οζέλ, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, δήλωσε ότι 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δεκάδων χιλιάδων που κατάφεραν να φθάσουν στο δημαρχείο της πόλης παρά τα οδοφράγματα της αστυνομίας. Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού στη Σμύρνη και την Άγκυρα.

Loading

Play