Επαγγελματική Διαμάχη Ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία για τον Ντονέρ

Μια περίπλοκη αντιπαράθεση για το αυθεντικό ντονέρ και τη σωστή συνταγή του έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μετά το αίτημα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία της εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ.

Η αίτηση υποβλήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed) με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με στόχο την αυστηρή καθορισμό του περιεχομένου του ντονέρ, των υλικών που χρησιμοποιούνται, του τύπου κρέατος και των μπαχαρικών.

Σε μια αντίδραση, ο τουρκικού καταγωγής υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Τζεμ Έζντεμιρ, ανέφερε ότι η πρόταση της Τουρκίας για το ντονέρ για τη Γερμανία γίνεται δεκτή με έκπληξη. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι, αν γίνει δεκτό το αίτημα της Udofed, οι οικονομικές επιπτώσεις στο γερμανικό γαστρονομικό τομέα θα είναι σημαντικές.

Ο σεφ ενός εστιατορίου στο Βερολίνο, Μπιρόλ Γιαγκτζί, εξέφρασε ανησυχίες για την επιβολή της Τουρκίας όσον αφορά τα υλικά του ντονέρ, ενώ στη Γερμανία χρησιμοποιείται μοσχαρίσιο κρέας. Το γερμανικό σωματείο ξενοδοχείων/εστιατορίων DEHOGA επεσήμανε τον κίνδυνο έλλειψης σαφήνειας και διαφάνειας, καθώς και δυσκολιών στη νομική οριοθέτηση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading