Επενδύσεις άνω του ενός δισ. λέβα δρομολογήθηκαν στη Βουλγαρία το 2019

Επενδύσεις άνω του ενός δισ. λέβα δρομολογήθηκαν στη Βουλγαρία το 2019

Επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου λέβα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης στη Βουλγαρία στη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Εμίλ Καρανικόλοφ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΒΤΑ”. Από τις επενδύσεις αυτές, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση παραγωγικών εγκαταστάσεων, υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 8.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων κατευθύνθηκε στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ εξίσου σημαντικά μερίδια απέσπασαν οι τομείς της μεταλλουργίας και της τεχνολογίας της πληροφορικής. 
Η Βουλγαρία προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία, “InvestBulgaria Agency”. Περίπου 40 νέα έργα με προγραμματισμένες επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια λέβα, βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και από αυτά αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
Εξάλλου, το βουλγαρικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 3,7% το τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους και η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τριαντακονταετίας. Παράλληλα, το πρώτο δεκάμηνο του 2019, οι βουλγαρικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλοφ, θα συμβάλλουν και οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των δασκάλων το 2020. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 560 λέβα στα 610 λέβα από τον Ιανουάριο του 2020.
Ο κ. Καρανικόλοφ αναφέρθηκε επίσης στα κυβερνητικά μέτρα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 2.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2014-2020.  Μέχρι σήμερα, ποσό 1,2 δισ. λέβα, δηλαδή το 45% του προϋπολογισμού του προγράμματος, έχει απορροφηθεί. 
Εξάλλου, ο κ. Καρανικόλοφ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Περισσότερα από 85 μέτρα για τη βελτίωση του διοικητικού μοντέλου εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν υλοποιηθεί στη διάρκεια του 2019.
(1 ευρώ = 1,96 λέβα)

©Πηγή: amna.gr

Loading