Η επιδημιολόγος Βιόλα Πρίζεμαν του φημισμένου Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ τάσσεται υπέρ ισχυρότερων προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού αντί της αναμονής του εμβολίου.
«Τίθεται το ερώτημα: Θέλουμε να καταβάλουμε μια πιο μεγάλη και συνεπή προσπάθεια επί δύο ή τρεις εβδομάδες για να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε στη συνέχεια να έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα με την εξάπλωση του ιού, να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, ή θα συνεχίσουμε έτσι για τους επόμενους μήνες έως ότου ένα εμβόλιο ή τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ μας ανακουφίσουν;» είπε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Συστήματα νευρώνων» του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD
«Σε χώρες οι οποίες μείωσαν τον αριθμό των κρουσμάτων με σκληρό lockdown, είναι πλέον δυνατή η χαλάρωση των μέτρων. Τα πολλά κρούσματα δεν αποτελούν πλεονέκτημα διότι με μικρό αριθμό κρουσμάτων, υπάρχουν λιγότερα μολυσμένα άτομα, λιγότεροι θάνατοι και περισσότερη ελευθερία για κάθε άτομο. Οι υπολογισμοί των μοντέλων το δείχνουν πολύ ξεκάθαρα», πρόσθεσε.
«Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία ήταν χαμηλός το καλοκαίρι, αγνοήθηκαν τα αντίμετρα. Μόλις επιτευχθεί τώρα το σημείο καμπής, πρέπει να περιοριστούμε ακόμα περισσότερο, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Δεν απαιτείται βέβαια σκληρό lockdown όπως την άνοιξη, γιατί σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για την διάδοσή του», διευκρίνησε.
Πηγή: ARD